TERKINI

Bacaan Qunut Nazilah di Pahang, ditangguhkan – Mufti

Gambar hiasan – foto Bernama

KUANTAN, 10 Dis 2023 – Penangguhan sementara bacaan doa Qunut Nazilah di masjid dan surau seluruh negeri Pahang bukan atas tekanan mana-mana pihak atau arahan politik seperti andaian sesetengah pihak.

Mufti Pahang, Datuk Seri Abdul Rahman Osman berkata, bacaan Qunut Nazilah yang telah dilaksanakan selama sebulan sebagai solidariti kepada rakyat Palestin sebelum ini ditangguhkan sementara, selaras sunah Rasulullah.

Menurutnya, berdasarkan sebuah hadis, Rasulullah hanya melaksanakan bacaan doa itu hanya selama sebulan sebelum dihentikan.

“Kita telah maklum kepada Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) untuk membuat pemakluman kepada masjid dan surau berhubung penangguhan itu selepas sebulan ia dilaksanakan.

“Ia boleh diteruskan kembali kelak bagaimanapun ketika ini kita tangguhkan sementara dahulu,” katanya ketika dihubungi pada Sabtu.

Beliau berkata demikian bagi mengulas andaian sesetengah pihak mendakwa penangguhan itu dilakukan atas tekanan tertentu susulan surat pemaklumannya yang tular di laman sosial sejak Jumaat.

Abdul Rahman mengesahkan surat pemakluman bertarikh 7 Disember lalu kepada JAIP berhubung penangguhan itu dikeluarkan Jabatan Mufti Negeri Pahang.

Beliau berkata, mana-mana masjid atau surau yang ingin meneruskan bacaan doa itu boleh diteruskan dan tiada halangan untuk berbuat demikian.

“Ini kerana ada pandangan bacaan doa itu boleh diteruskan selagi masalah atau musibah berlaku belum selesai,” katanya.

Isu penangguhan bacaan doa Qunut Nazilah di Pahang itu mendapat pelbagai reaksi netizen.

Ramai yang tidak bersetuju dan minta bacaan doa itu diteruskan mengambil kira penderitaan berterusan rakyat Palestin yang kini menjadi mangsa kekejaman rejim Zionis. – Sinar Harian

Facebook
Twitter
WhatsApp