TERKINI
KOLUMNIS

Keutamaan Sejarah Melayu Dalam Pelajaran

Sejarah kehebatan tamadun Melayu perlu diberi penekanan, perlu dibawa naik ke media popular. Kini telah banyak kajian dilakukan tentang keujudan tamadun-tamadun Melayu lama yang hebat-hebat

Memahami Integrasi dan Asimilasi

Menjadi lebih malang, mereka yang membuat label sedemikian, menyokong kesamarataan dan menentang keistimewaan untuk Melayu dan Bumiputera, tidak menerima apa yang mereka mahu itu berasaskan asimilasi.

Konsep Pelbagai Kaum Telah Gagal

Lebih sedekad yang lalu, sewaktu David Cameron yang ketika itu Perdana Menteri Britain dan Angela Merkel sebagai Cancelor Jerman, kedua-dua pemimpin ini telah mengeluarkan satu kenyataan yang berbunyi; Konsep pelbagai kaum telah gagal.

Kadar Sara Diri Beras Perlu Ditingkatkan

rakyat Malaysia akan terus berdepan dengan isu bekalan dan harga beras dari masa ke semasa, sehinggalah Malaysia dapat mencapai Kadar Sara Diri beras yang kukuh

Pandangan Salleh Keruak Tak Tepat, Peranan Tun M Kekal Non-Partisan

Walaupun Tun Dr Mahathir Mohamad buat masa ini dilantik sebagai Penasihat pada ‘SG4’ yakni di negeri Terengganu, Kelantan, Kedah dan Perlis yang dipimpin oleh PAS; kami tetap mengikhtiraf YB Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai tokoh pemimpin nombor satu PN.

Beras oh Beras

Terdapat ketidak telusan di peringkat bekalan yang melibatkan pembekal dan pemborong yang lazimnya terkesan daripada kenaikan harga barang mendadak.