TERKINI
SEJARAH

Puisi : Saudagar Muslihat

Islam pada nama, iman hilang entah kemana, Maruah sanggup digadai Hidup seperti bangkai

Memoir Khatijah Sidek : Bah 2

Pada 1953 pula, beliau menyertai UMNO melalui cawangan Johor Bahru. Walau bagaimanapun, semenjak awal lagi, kehadirannya dalam UMNO tidak diterima sepenuhnya. Tentangan terhadap kehadiran beliau berpunca daripada golongan konservatif dalam UMNO yang menganggapnya kiri, radikal dan “orang luar”.

Kebangkitan Anti-British Di Semenanjung Tanah Melayu – Bah. 2

Pihak British menghantar pasukan tentera pada tahun 1829 dalam usaha mendapatkan hasil 1/10 daripada Naning. Juga Pegawai British di Melaka pernah memberi amaran kepada Penghulu Dol Said akan memecatkan Dol Said daripada jawatan Penghulu dan hendak digantikan dengan orang lain.

Puisi : Mencari Pejuang Melayu

Satu tika kewujudan mu gah Di pentas dunia, Kecemerlangan mu jadi sebutan, Kekayaan mu jadi rebutan, Datang lah mereka dari timur dan barat, Pejuang bangsa berdepan pengkhianat

Memoir Khatijah Sidek : Bah 1

Kesan sosial dan politik yang langsung terhadap ahlinya dirasai dan berkembang juga di kalangan penduduk tempatan, sehingga beliau diberi mereka jolokan Ibu Merdeka.

Kebangkitan Anti-British Di Semenanjung Tanah Melayu

Dalam usaha membincangkan kebangkitan anti-British di Semenanjung Tanah Melayu ini, tumpuan akan diberikan kepada gerakan anti-British di Naning (1831—1932), Perak (1875), Negeri Sembilan (1875), Pahang (1891—1895), Kelantan (1915) dan Terengganu (1922—1928).