TERKINI

Geely dan Proton Pertimbang Buka Kilang EV di Thailand, Kata PM Thailand

Gambar hiasan – foto Berita Harian

PUTRAJAYA, 15 Okt 2023 — Perdana Menteri Thai Srettha Thavisin, mengumumkan pengeluar kereta nasional Malaysia Proton dan rakan kongsinya dari China Geely sedang mempertimbangkan untuk membuka kilang di Thailand untuk mengeluarkan kenderaan elektrik.

Memetik laporan AP, Srettha berkata selepas perbincangan dengan Anwar Ibrahim bahawa kedua-dua pihak akan mengadakan pertemuan untuk mengenal pasti langkah seterusnya “dan bergerak ke hadapan dengan cepat.”

Geely memegang 49.9% kepentingan dalam Proton, yang dimiliki oleh konglomerat tempatan DRB-Hicom Berhad. Kemasukan pembuat kereta China itu ke dalam Proton pada 2017 telah memberikannya kedudukan di Asia Tenggara dan membantu memulihkan kekayaan jenama Malaysia yang pernah dominan itu.

DRB-Hicom dan Geely pada awal Rabu merasmikan perjanjian untuk membangunkan hab automotif di Tanjung Malim di negeri Perak tengah, di mana Geely dijangka melabur 10 bilion ringgit ($2.1 bilion).

Srettha, yang mengambil alih jawatan bulan lepas, tiba awal Rabu di Malaysia sebagai sebahagian daripada lawatan serantau untuk menarik pelaburan. Dia berada di Hong Kong dan Brunei lebih awal dan akan terbang ke Singapura pada Khamis.- AP

Facebook
Twitter
WhatsApp