TERKINI

Israel cabul undang-undang kemanusiaan antarabangsa – Set. Agung PBB

Antonio Guterres – foto AFP

NEW YORK, 25 Okt 2023 – Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres sifatkan wujud pencabulan jelas ke atas undang-undang kemanusiaan antarabangsa di Semenanjung Gaza.

Beliau merayu supaya nyawa penduduk awam dalam perang Israel dan Palestin terus dilindungi.

Tegas Guterres pada mesyuarat Majlis Keselamatan PBB, adalah jelas wujud peraturan dalam perang dan dalam waktu kritikal ketika ini, menjadi satu keperluan untuk mematuhinya.

“Adalah penting untuk memperakui, serangan Hamas tidak berlaku secara tiba-tiba. Penduduk Palestin telah menjadi mangsa pencerobohan selama 56 tahun.

“Mereka menyaksikan tanah mereka bertukar menjadi penempatan haram yang diperoleh menerusi keganasan. Ekonomi mereka musnah, penduduknya menjadi pelarian, kediaman mereka diruntuhkan. Harapan mereka untuk penyelesaian politik semakin menghilang.

Tetapi kesedihan penduduk Palestin tidak boleh dijustifikasi dengan serangan Hamas. Serangan ini juga tidak boleh menjadi punca hukuman ke atas penduduk Palestin,” katanya.

Israel telah mengenakan sekatan sepenuhnya ke atas Gaza.

Diplomasi antarabangsa kini tertumpu kepada usaha membawa bantuan memasuki wilayah yang menempatkan 2.3 juta penduduk menerusi sempadan Rafah.

Guterres turut memalumkan 35 kakitangan PBB terbunuh dalam serangan ke atas Gaza. – Awani

Facebook
Twitter
WhatsApp