TERKINI

“Titah Sultan Johor tak boleh diambil ringan”, kata Tun M

Mahathir Mohamad – foto Pejabat Datuk Wira Marzuki

PUTRAJAYA, 12 Dis 2023 – Bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menyifatkan kenyataan Sultan Johor baru-baru ini yang dia mahu SPRM dan Petronas melapor secara langsung kepadanya serta beberapa perancangan lain apabila dia menjadi Yang di-Pertuan Agong, tidak boleh diambil ringan.

Menurut Mahathir, walaupun kuasa tersebut tidak diperuntukkan di dalam Perlembagaan, keinginan yang disampaikan oleh Sultan Johor itu jika menjadi kenyataan akan menimbulkan beberapa persoalan penting berkait dengan peranan Raja-Raja Melayu sebagai Raja Berperlembagaan.

“Perlembagaan serta Undang-Undang Tubuh Negeri telah menggaris secara terperinci peranan, tanggungjawab serta bidang kuasa setiap Raja yang memerintah Negeri-Negeri serta juga Yang di-Pertuan Agong.

“Sebelum kuasa Raja-Raja dan Yang di-Pertuan Agong diperincikan di dalam Perlembagaan yang disediakan untuk Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka, pihak Raja-Raja mudah dipaksa oleh British supaya menyerah negeri-negeri mereka kepada British dan mereka menjadi Raja yang tidak ada negeri. Untuk elak dari tekanan seperti ini konsep Raja Berperlembagaan disyor dan diterima.

“Hari ini tekanan perlu dibuat juga kepada Parlimen. Hanya jika Raja dan Parlimen bersetuju barulah sesuatu undang-undang atau dasar atau keputusan boleh dibuat. Agihan kuasa antara dua pihak lebih selamat dari kuasa mutlak. Kata Mahathir dalam kenyataan di media sosial X, hari ini.

Baru-baru ini Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dalam wawancara bersama akhbar Singapura kelmarin mahu lebih banyak tanggungjawab diberikan kepada Agong, termasuk pemantauan terus terhadap SPRM dan Petronas, berbanding parlimen.

Kenyataan tersebut menimbulkan banyak reaksi. Terbaru, Peguam Haniff Khatri mengesyorkan agar cadangan yang baik dan bernas ini diambil kira dan diteliti oleh semua pihak. – malayadaily.com

Facebook
Twitter
WhatsApp