TERKINI

Negara ASEAN Pertimbang Kerjasama Mineral Kritikal Untuk Keselamatan Tenaga

ASEAN – foto fontlot

KUALA LUMPUR, 28 Ogos 2023 – Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) sedang mempertimbangkan kerjasama mineral kritikal bagi mengekalkan keselamatan tenaga rantau ini, kata pegawai tertinggi Kementerian Tenaga dan Sumber Mineral (ESDM) Indonesia.

Mineral kritikal akan memainkan peranan yang sangat penting dan strategik untuk semua negara dalam menyokong peralihan tenaga daripada fosil kepada tenaga boleh diperbaharui, Agensi Berita ANTARA memetik Pengarah Pembangunan Program Mineral dan Arang Batu di kementerian itu Tri Winarno sebagai berkata.

“Mineral kritikal adalah bahan mentah untuk panel solar, turbin angin, dan industri pembuatan bateri kenderaan elektrik,” katanya pada acara sampingan Forum Perniagaan Tenaga ASEAN (AEBF) bertajuk “Mineral Kritikal: Peluang Dan Cabaran Untuk ASEAN” di Nusa Dua Bali pada Jumaat.

Beliau berkata mineral kritikal juga digunakan dalam loji tenaga baharu dan boleh diperbaharui.

Menurut Winarno, mineral kritikal mempunyai nilai yang sangat tinggi kerana sukar didapati, diekstrak dalam kuantiti yang ekonomik, dan tidak mudah digantikan dengan logam atau bahan lain.

Memandangkan kepentingan dan nilainya yang tinggi, keperluan untuk mineral kritikal akan meningkat dengan ketara, yang akan menimbulkan cabaran untuk memastikan bekalan mineral kritikal di peringkat global, katanya.

“Cabaran lain ialah bagaimana kita boleh meneroka lebih lanjut sumber mineral kritikal sedia ada dengan persekitaran geologi di rantau ASEAN,” katanya.

Selain itu, cabaran lain ialah hiliran mineral, di mana negara ASEAN mesti menguasai teknologi penapisan mineral untuk menyokong hiliran bahan, tambahnya.

Oleh itu, kerjasama diperlukan untuk menyahut cabaran ini, memandangkan beberapa negara ASEAN mempunyai beberapa jenis deposit mineral.

Beliau berkata ASEAN perlu berkongsi amalan dan dasar terbaik, mengenal pasti bidang utama, dan memaksimumkan sumber asli dan rizab.

“Selain itu, bincangkan peluang untuk kerjasama serantau yang lebih besar, dengan tujuan membuka kunci potensi mineral kritikal di rantau ini,” tambahnya. – Bernama-Antara

Facebook
Twitter
WhatsApp