TERKINI

Polemik 3R Wujud Dalam Setiap Kaum, Bukan Hanya Melayu – Prof Shamsul

Profesor Datuk Shamsul Amri Baharuddin – foto Sinar Harian

SHAH ALAM, 27 Sept 2023 – Salah faham yang berlaku dalam polemik 3R (agama, kaum dan institusi raja) dilihat lebih berat dan terarah kepada kaum Melayu atau parti politik Melayu, sedangkan ia disifatkan wujud dalam setiap kumpulan kaum di negara ini.

Felo Akademi Sains Malaysia Kursi Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Datuk Shamsul Amri Baharuddin berkata, sentimen 3R dalam politik atau disebut ‘identiti politik’ wujud apabila kebanyakan parti politik mendakwa mereka mewakili suara dan perjuangkan setiap daripada kumpulan etnik yang ada.

“Sebab itu 3R ini dijadikan permainan sesetengah pihak bagi mengaburi perkara asas dan menjurus kepada satu kategori etnik sahaja, sedangkan ia wujud dalam setiap kumpulan kaum dan bukan hanya Melayu.

“Kategori ini sudah jadi seperti hal peribadi, dengan gelaran Melayu tetapi tidak tanya (sama ada etnik) Jawa atau sebagainya,” katanya dalam program Wacana Sinar Harian bertajuk ‘Penyebaran ideologi asing: Lunturkah semangat patriotisme?’ yang disiarkan secara langsung di semua platform digital Sinar Harian pada Selasa.

Shamsul Amri berkata, isu 3R kini semakin sukar untuk dijelaskan ekoran setiap kaum digambarkan dengan pelbagai ciri-ciri tertentu yang melibatkan beberapa bidang antaranya agama dan ekonomi. – Sinar Harian

Facebook
Twitter
WhatsApp