TERKINI

PRK Pulai, Simpang Jeram : Proses Pengundian Bermula Pagi Ini

Gambar hiasan – Foto Utusan Malaysia

JOHOR BAHRU, 9 Sept 2023 – Sebanyak 61 Pusat Mengundi melibatkan 362 saluran dibuka secara rasmi bermula jam 8 pagi ini bagi memboleh pengundi-pengundi berdaftar mengundi dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Pulai dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Simpang Jeram.

Proses pengundian bermula sehingga jam 6 petang ini dan mengikut waktu Pusat Mengundi diwartakan bagi membolehkan seramai 206,073 pengundi menunaikan tanggungjawab mereka.

Daripada jumlah tersebut, seramai 165,700 pemilih berdaftar melibatkan Parlimen Pulai, manakala DUN Simpang Jeram melibatkan 40,373 pengundi akan memilih wakil rakyat baharu bagi menggantikan penyandangnya, Allahyarham Datuk Seri Salahuddin Ayub.

PRK Pulai dan Simpang Jeram menyaksikan saingan tiga penjuru melibatkan pertembungan antara calon Pakatan Harapan (PH) dengan Perikatan Nasional (PN) dan calon Bebas.

Di Pulai, PH meletakkan ‘orang kepercayaan’ Allahyarham Salahuddin iaitu Suhaizan Kayat untuk mempertahan kerusi berkenaan.

Suhaizan yang telah tujuh kali bercuba nasib menjadi wakil rakyat ditentang calon PN, Zulkifli Jaafar dan calon Bebas, Samsudin Mohd Fauzi.

Sementara di kerusi Simpang Jeram, perebutan melibatkan calon PH iaitu Timbalan Ketua Amanah kawasan Bakri, Nazri Abdul Rahman, calon PN, Dr Mohd Mazri Yahya, serta calon Bebas, S Jeganathan.

Pada Selasa lalu, seramai 927 pengundi awal melibatkan pegawai dan anggota polis selesai menunaikan tanggungjawab masing-masing bagi Parlimen Pulai, manakala tiada pengundi awal di Simpang Jeram.

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) seramai 3,370 petugas SPR ditugaskan bagi proses pengundian di Pulai dan Simpang Jeram.

Sementara itu semakan di portal Jabatan Metrologi Malaysia, daerah Johor Bahru dan Muar diramal berlaku ribu petir pada sebelah pagi dan petang, di satu dua tempat.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU) lepas, Allahyarham Salahuddin yang memperoleh 64,900 undi di kerusi Parlimen Pulai, menang dengan majoriti undi 33,174, manakala bagi DUN Simpang Jeram beliau mendapat 8,749 undi dengan majoriti undi sebanyak 2,399. – Awani

Facebook
Twitter
WhatsApp