TERKINI

Ramai kecam Universiti Malaya jemput pensyarah pro-Zionis

Bruce Gilley (gambar kecil) – malayadaily.com

KUALA LUMPUR, 25 Apr 25 – Universiti Malaya mendapat kecaman kerana membenarkan seorang ahli akademik Amerika Syarikat menyebarkan propaganda Zionis dan menuduh ahli politik Malaysia yang menyokong perjuangan Palestin menyebarkan kebencian terhadap Yahudi.

Seorang Profesor Sains Politik, Bruce Gilley, dikatakan mendakwa menuduh ahli politik Malaysia menggesa ‘Holocaust kedua’ terhadap orang Yahudi dan juga menyerang bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Ini adalah pendirian ahli politik Malaysia kembali kepada nasihat (Tun) Mahathir untuk belajar daripada Jerman tentang cara membunuh Yahudi.

“Sebuah negara yang pemimpin politiknya menganjurkan ancaman terhadap orang Yahudi tidak akan menjadi pemain yang serius dalam urusan dunia, dan pastinya tidak akan pernah menjadi rakan atau rakan kongsi Amerika Syarikat.

“Hari ini hos berita TV menamatkan siaran harian dengan ‘Dari Sungai ke Laut’ dan ‘Israel cuak’ (Israel). takut),” tulisnya di X, mengulas ucapannya mengenai dasar luar Malaysia yang disampaikan pada ceramah anjuran Universiti Malaya.

Hantaran di platform X itu seolah-olah menentang sokongan Malaysia terhadap perjuangan Palestin.

Hal itu mendapat reaksi kurang senang daripada pengguna internet yang mempersoalkan akaunnya, manakala yang lain mengkritik UM kerana menjemput penceramah pro-Zionis.

UM difahamkan telah melancarkan siasatan terhadap ucapannya, dan telah membatalkan satu lagi ceramah beliau esok anjuran Institut Pengajian China universiti itu.

Tinjauan di akaun X Gilley mendapati dia telah memadam semua hantar berkaitan ucapan mahupun kenyataan berbaur propaganda Israel yang diucapkan di Kuala Lumpur. – Awani

Facebook
Twitter
WhatsApp