TERKINI

Ratusan berhimpun di Putrajaya, tunai solat hajat

Himpunan Selamatkan Syariah – foto BH

PUTRAJAYA, 9 Feb 2024 – Ratusan orang berhimpun di hadapan Istana Kehakiman di sini, hari ini, bagi menyertai Himpunan Selamatkan Syariah.

Mereka hadir dan berkumpul di luar bangunan mahkamah seawal jam 7.30 pagi dan mengadakan solat sunat hajat kira-kira jam 9 pagi, di pekarangan Kompleks Perbadanan Putrajaya.

Beberapa pemimpin Pas dilihat hadir ke perhimpunan dan menyertai solat hajat tersebut, antaranya Setiausaha Agung Datuk Seri Takiyuddin Hassan dan bekas Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob.

Turut hadir, Naib Presiden Pas Datuk Idris Ahmad, Naib Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Datuk Dr Radzi Jidin dan Ketua Penerangan Pas Ahmad Fadhli Shaari.

Mereka selesai solat hajat pada jam 9.18 pagi sebelum program diteruskan dengan ucapan daripada beberapa pimpinan yang hadir.

Himpunan itu diadakan susulan keputusan permohonan dua wanita Islam bagi mencabar isu perlembagaan untuk membatalkan 18 peruntukan kesalahan di bawah Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kelantan 2019.

Keputusan itu dijadual disampaikan di mahkamah terbuka pada jam 9 pagi oleh Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat yang mengetuai panel sembilan hakim.

Nik Elin Zurina Nik Abdul Rashid, yang berasal dari Kelantan, dan anaknya, Tengku Yasmin Nastasha Abdul Rahman memfailkan petisyen itu terus ke Mahkamah Persekutuan mengikut Perkara 4(4) Perlembagaan Persekutuan dan menamakan kerajaan negeri Kelantan sebagai responden tunggal. – Awani

Facebook
Twitter
WhatsApp