TERKINI

Memahami Perjanjian Petrodollar

Muhammad Zahid Abdul Aziz (gambar) – malayadaily.com

(Dalam usaha membantu NGO Palestin melancar Worldwide Ummah Boycott of the USD)

Assalamu ‘Alaikum,

Semasa perang dunia kedua Amerika banyak menghantar alat ketenteraan ke Eropah yang dibayar Eropah dengan emas. Tamat saja perang dunia kedua Amerika Syarikat negara terbesar memilikki emas.

Pada Julai 1944 diadakan Persidangan Bretton Woods yang dihadiri 44 negara dunia. Dipersidangan tersebut diputus kan Dolar Amerika, yakni USD, diterima sebagai wang antara bangsa.

Amerika sandarkan wangnya kepada emas dan negara dunia sandarkan wang mereka kepada USD. Setiap negara, kerajaannya berhak menukar simpanan USD kepada emas dengan kadar $35 untuk 1 gram emas.

Dalam perjanjian tersebut AS tidak boleh mencetak wang sewenangnya. Namun kelebihan matawang antarabangsa ialah permintaan dunia terhadapnya kerap, tinggi dan menyeluruh tidak siapa tahu kalau kerajaan AS mencetak USD melebihi had.

Pencetakkan USD wewenang mula dibuat setiap Presiden AS tanpa segan silu dengan penipuan tersebut. Kemuncaknya ialah cetakan USD yang dilakukan Presiden Nixon untuk membiayai Perang Vietnam.

Dunia menghidu perbuatan khianat ini. Presiden De Gaulle dari Perancis menelefon Presiden Nixon dan mengancam untuk mendarat di Amerika dengan simpanan USD negaranya untuk ditukar kepada emas.

Presiden Nixon panik dan sejurusnya pada 15 Ogos 1971 AS mengumum dan memutuskan tambatan USD kepada emas yakni peristiwa yang digelar Nixon Shock.

Wang negara dunia kini tidak terikat dengan apa-apa melainkan kehendak komuniti dunia untuk tidak hilang nilai pegangan USD mereka.

Sepatutnya USD menjunam terus tetapi kehendak dunia ini memanjangkan hayat USD seolah  cerita “Emperor With No Clothes.” Siapa saja kata Emperor/Maharaja bogel akan dihukum.

USD terumbang ambing. Untuk kukuhkan lagi kekuatan USD Henry Kissinger, Setiausaha Negara AS memujuk Raja-raja Arab untuk tandatangan Perjanjian Petrodollar untuk mewajibkan semua jual beli petroleum dilakukan hanya dengan USD.

Raja-raja Arab yang takut diguling rakyat mereka dijanjikan oleh Kissinger, mereka akan dilindungi AS sekira mereka tanda tangan Perjanjian Petrodollar.

Sejurus berjalannya Perjanjian Bretton Woods AS perkenalkan US Treasury Bond untuk dilaburkan oleh setiap pemegang USD di dunia.

Ini sedikit sebanyak telah mengekalkan taraf USD sebagai matawang antarabangsa terpilih. Banyak negara, kini sedang membuang US Treasury Bonds secara besar- besaran. Malaysia antara negara tercorot dunia jumlah pegangan emas, BNM masih memuja USD

Jadi sekira ditanya dimanakah kekuatan USD setelah mansuhnya Perjanjian Bretton Woods. Jawapannya adalah seperti berikut :

  1. Perjanjian Petrodollar
  2. Kewujudan US Treasury Bond.
  3. Kehendak tanpa fikir dunia untuk kekal USD sebagai matawang antarabangsa diatas sebab mengelak kerugian, mengagung keuntungan semata-mata, padat dengan ilmu lama mereka tiada ilmu baru yang boleh mengganti USD sebagai matawang antarabangsa. Tidak kecil kebebalan ini dihidupkan oleh Jabatan Treasury Bank khusus perniaga matawang dimana USD dilantik menjadi prima dona dunia mereka.
  4. Satu lagi sebab yang jarang dibahas didunia akademik ialah peranan Bank Pusat setiap negara yang menghalang kerajaan bertindak dengan kononnya monopoli ilmu oleh mereka.
    Bank Pusat menerima arahan dari Bank of International Settlements di Basel Switzerland (BIS). BIS dikuasai Federal Reserve AS, Bank Pusat Amerika yang anihnya dikuasa lima keluarga Yahudi Amerika yakni, Rothschild, Morgan, Rockerfeller, Warburg, Koeb Luhn. Lembaga Pengarah pertama BIS terdiri dari 2 bekas governor Bank of Israel dan 3 Governor Federal Reserve. Basel juga tempat lahirnya World Zionist Organisation. Taksub dengan Basel, Bank Pusat kita terima arahan dari BIS untuk dilaksana dinegara kita, Ini adalah polisi yang disukai dan dianjur oleh Riba Masters. Tidak akan ada perubahan dinegara kita selagi BNM tidak pisahkan diri dari BIS dan beri ketaatan tidak berbelah bagi kepada Kerajaan dan negara.

Dan tanggung jawab kerajaan dan ahli politik memahami selok belok geo-politic kewangan dunia.

Selagi kerajaan tidak faham, BNM bermaharajalela, Riba masters tetap bertapak dibumi bertuah ini.

  • Muhammad Zahid Abdul Aziz, Timbalan Pengerusi, Gerakan Keadilan Monetari / Movement for Monetary Justice, Malaysia

Artikel ini merupakan pendapat peribadi penulis semata-mata dan tidak semestinya mewakili malayadaily.com

Facebook
Twitter
WhatsApp