TERKINI

Apa Itu AI

Gambar hiasan – foto Tech Republic

Dalam erti kata yang lebih luasnya, kecerdasan buatan ialah mesin yang dapat belajar, membuat keputusan dan membuat tindakan walaupun ketika menghadapi situasi yang tidak pernah ditemui sebelum ini.

Ramai orang merasakan bahawa AI merujuk kepada robot dan komputer dengan tahap kecerdasan manusia atau manusia super dan personaliti yang cukup untuk bertindak sebagai watak dan bukan hanya peranti plot.

Dalam filem Star Trek, watak Data ialah AI, tetapi komputer itu hanyalah versi supercharged Microsoft Clippy. Tiada AI moden mendekati definisi ini.

Secara ringkas, program komputer bukan AI diprogramkan untuk mengulangi tugas yang sama dengan cara yang sama setiap masa.

Bayangkan robot yang direka untuk membuat klip kertas dengan membengkokkan jalur wayar kecil.

Ia mengambil masa beberapa inci wayar dan membuat tiga selekoh yang sama setiap kali. Selagi ia terus diberi wayar, ia akan terus membengkokkannya menjadi klip kertas.

Beri sekeping spageti kering, bagaimanapun, dan ia hanya akan menyentapnya. Ia tidak mempunyai kapasiti untuk melakukan apa-apa kecuali membengkokkan jalur wayar. Ia boleh diprogramkan semula, tetapi ia tidak boleh menyesuaikan diri dengan situasi baharu dengan sendirinya.

AI, sebaliknya, dapat mempelajari dan menyelesaikan masalah yang lebih kompleks dan dinamik termasuk yang belum pernah mereka hadapi sebelum ini.

Dalam perlumbaan untuk membina kereta tanpa pemandu, tiada syarikat yang cuba mengajar komputer cara mengemudi setiap persimpangan di setiap jalan di Amerika Syarikat.

Sebaliknya, mereka cuba mencipta program komputer yang boleh menggunakan pelbagai penderia berbeza untuk menilai perkara yang berlaku di sekeliling mereka dan bertindak balas dengan betul kepada situasi dunia sebenar, tidak kira sama ada mereka pernah menemuinya sebelum ini.

Kita masih jauh dari kereta yang benar-benar tanpa pemandu, tetapi jelas bahawa ia tidak boleh dicipta dengan cara yang sama seperti program komputer biasa.

Adalah mustahil bagi pengaturcara untuk mengambil kira setiap kes individu, jadi anda perlu membina sistem komputer yang mampu menyesuaikan diri.

Sudah tentu, anda boleh mempersoalkan sama ada kereta tanpa pemandu adalah benar-benar pintar. Jawapannya; kemungkinan besar, tetapi ia pastinya lebih pintar daripada pembersih vakum robotik untuk kebanyakan definisi kecerdasan.

Kemenangan sebenar dalam AI ialah membina kecerdasan am buatan (AGI) atau AI yang kuat: pada asasnya, AI dengan kecerdasan seperti manusia, mampu mempelajari tugas baharu, bercakap dan memahami arahan dalam pelbagai bentuk, dan memenuhi semua sains kita. Sekali lagi, ini adalah sesuatu yang jauh untuk dicapai.

Dengan AI yang begitu popular pada masa ini, kita mungkin melihat istilah itu banyak digunakan untuk perkara yang ia tidak benar-benar terpakai. – malayadaily.com

Facebook
Twitter
WhatsApp