TERKINI

Keistimewaan Bulan Syawal

Gambar hiasan – foto Yadim

Bulan Syawal ini merupakan salah satu bulan terbaik yang penuh keistimewaan. Ia adalah bulan kemenangan bagi umat Islam yang telah melalui ujian di bulan Ramadan. Berikut adalah beberapa keistimewaan bulan Syawal.

Puasa 6 hari

Salah satu ibadah sunah yang amat terkenal adalah puasa 6 hari bulan Syawal. Keutamaan puasa ini sangatlah besar.

Puasa 6 hari dalam bulan Syawal ini biasanya dilakukan mulai hari kedua bulan Syawal, kerana di hari pertama, ia diharamkan untuk melaksanakan ibadah puasa. Setelah menjalani puasa selama satu bulan penuh pada bulan Ramadan, puasa 6 hari di bulan Syawal ini menjadi pelengkap atau penyempurna amalan pada bulan Ramadan.

Walaupun biasa dilakukan pada hari kedua bulan Syawal, banyak juga yang melaksanakan ibadah puasa 6 hari di bulan Syawal ini pada minggu kedua bulan Syawal. Hal ini disebabkan karena minggu pertama Syawal kebanyakan orang masih merayakan hari raya dengan bersilaturahim berkunjung ke rumah keluarga mara. Saat ini biasanya disertai dengan makan dan minum dalam suasana lebaran.

Keutamaan puasa Syawal terdapat dalam hadis yang diriwayatkan Muslim. Hadis itu berasal dari Abu Ayyub Al Anshori yang pernah mendengar sabda Nabi Muhammad SAW.

“Barangsiapa yang berpuasa Ramadan kemudian berpuasa enam hari di bulan Syawal, maka dia berpuasa seperti setahun penuh.” (HR Muslim).

Dengan keutamaan puasa 6 hari di bulan Syawal ini, tentunya amat rugi jika seorang muslim tidak memanfaatkan salah satu keistimewaan bulan Syawal ini.

Dengan hanya mencukupkan puasa Ramadan dengan puasa 6 hari di bulan Syawal membuat kamu mendapatkan pahala seakan berpuasa setahun penuh. Maka dari itu, puasa 6 hari di bulan Syawal merupakan satu keistimewaan yang paling besar pahalanya bagi umat islam, walaupun ia hanya ibadah sunah.

Iqtikaf

Melakukan iqtikaf atau berdiam diri di dalam masjid merupakan salah satu keistimewaan bulan Syawal. Maksud berdiam diri ini tentunya bukan hanya berdiam diri saja di dalam masjid tanpa melakukan apa-apa. Berbagai amalan dan ibadah dapat dilakukan selama melaksanakan Iqtikaf. Iqtikaf merupakan cara seorang hamba lebih mendekatkan diri kepada Allah SWT dengan bertafakur, berzikir, melaksanakan solat fardhu dan solat sunat, serta membaca Al-Quran.

Biasanya Iqtikaf dilaksanakan seminggu terakhir di bulan Ramadan. Pelaksanaan Iqtikaf banyak yang dilakukan saat malam hari saja, ada juga yang melaksanakannya seharian penuh tanpa keluar dari masjid, kecuali untuk makan.

Iqtikaf juga dilakukan di bulan Syawal, apabila pada bulan Ramadan kita tidak sempat melaksanakannya. Jadi keistimewaan bulan Syawal adalah sebagai waktu untuk mengganti ibadah Iqtikaf yang tercicir atau tidak sempat dilaksanakan ketika bulan Ramadan.

Bernikah di Bulan Syawal

Keistimewaan bulan Syawal selanjutnya adalah melaksanakan pernikahan.

Menikah pada hari apa di bulan Syawal merupakan suatu kebaikan bagi yang melaksanakannya. Seperti yang dikisahkan dalam hadits muslim dari istri rasul Aisyah RA.

“Rasulullah SAW menikahi ku saat bulan Syawal dan mengadakan malam pertama dengan aku di bulan Syawal. Manakah isteri beliau yang lebih mendapatkan perhatian selain aku?” (HR. Muslim, An Nasa’i).

Jadi menikah di bulan Syawal merupakan salah satu sunnah rasul, dimana Nabi Muhammad SAW menikah pada bulan Syawal.

Bulan Silaturahim

Salah satu keistimewaan bulan Syawal ini masanya dipenuhi dengan berbagai kegiatan seperti pulang ke kampung halaman, berziarah dan menghulur tangan bermaafan dengan keluarga, tetangga, dan teman-teman.

Jadi tidak hairan bila bulan Syawal begitu istimewa dengan menjadi salah satu bulan dimana kebanyakan umat Islam bersilaturahim. Bulan Syawal merupakan bulan yang penuh berkah dan keampunan dari Allah SWT dengan silaturahim dan bermaaf-maafan yang dilaksanakan oleh seluruh umat islam.

Melanjutkan Amal Ibadah Sunnah di Bulan Ramadan

Bulan Ramadan tentunya menjadikan seorang muslim lebih berdisplin dalam mengerjakan ibadah wajib mahu pun sunnah. Ibadah sunnah yang telah dirutinkan di bulan Ramadan harus dilanjutkan ke bulan-bulan selanjutnya.

Salah satu ibadah yang sangat baik untuk dikerjakan secara rutin setelah bulan Ramadan adalah solat malam. Mengamalkan solat malam sesudah solat wajib membawa kebaikan bagi diri kita.

Membaca Takbir

Keistimewaan bulan Syawal berikutnya adalah disunnahkan bertakbir pada malam aidul Fitri, yaitu sejak matahari tenggelam sampai pada hari akhir bulan Ramadan.

Bertakbir boleh dilakukan dimana-mana, seperti masjid, rumah dan berbagai tempat terbuka yang lain. Membaca takbir menjadi ungkapan rasa syukur kepada Allah atas kejayaan seorang muslim melalui ujian di bulan Ramadan. – malayadaiy.com

Artikel ini merupakan pendapat peribadi penulis semata-mata dan tidak mewakili malayadaily.com

Facebook
Twitter
WhatsApp