TERKINI

Kereta Elektrik: Nissan dan Honda meterai MOU

Presiden dan ketua pegawai eksekutif Nissan Motor Makoto Uchida (kiri), dan presiden dan CEO Honda Motor Toshihiro Mibe (kanan) menghadiri sidang akhbar bersama mereka di Tokyo, Jepun – foto Reuters

TOKYO, 16 Mac 2024 – Nissan dan Honda hari ini mengumumkan sedang pertimbang kerjasama strategik dalam arena kereta elektrik, terutamanya dalam penghasilan komponen untuk kereta elektrik, selain pembangunan kecerdasan buatan dalam platform automotif.

Kerjasama ini dijangka akan menguntungkan kedua-dua pihak dan pada masa yang sama mengurangkan kos. Perjanjian persefahaman dimeterai dalam mengkaji kemungkinan kerjasama kedua-dua pihak ini. Langkah ini juga dilihat diambil selari dengan peningkatan persaingan sengit oleh pengeluar China – membuatkan kedua-dua pesaing berasal dari Jepun ini bekerjasama.

Kerjasama kedua-dua pihak ini juga dijangka tidak terhad untuk pasaran Jepun sahaja, dan mungkin diperluas ke pasaran global sekiranya berjalan lancar.

Sebelum ini juga, kita sedia melihat beberapa pengeluar kenderaan terkemuka mengumumkan kerjasama dari segi platform dan pembangunan pintar – sekaligus mengurangkan kos yang ditanggung masiing-masing. Pada hari ini, pasaran kereta elektrik diterajui pengeluar dari China, selain pengeluar seperti Tesla. – Amanz

Facebook
Twitter
WhatsApp