TERKINI

OpenAI Pecat Ketua Pegawai Eksekutif ChatGPT

Sam Altman – foto Washington Post

WASHINGTON, 20 Nov 2023 – OpenAI, syarikat yang melancarkan ChatGPT setahun lalu, telah memecat Ketua Pegawai Eksekutif, Sam Altman selepas lembaga itu hilang keyakinan terhadap keupayaannya untuk memimpin, kata syarikat tersebut pada Jumaat.

Berita itu mengejutkan pekerja syarikat tentang rombakan drastik syarikat tersebut.

Altman, 38, menjadi tokoh sensasi dunia teknologi dengan keluaran ChatGPT, yang memperkenalkan ‘Chatbot’ kecerdasan buatan dengan keupayaan yang belum pernah berlaku sebelum ini, menghasilkan kandungan seperti puisi atau karya seni dalam masa beberapa saat sahaja.

Altman terkenal dan menjadi bintang terbaharu Silicon Valley, beliau mengembara ke seluruh dunia untuk bertemu dengan pemimpin politik dan khalayak besar yang terpesona dengan potensi dan ancaman AI.

Pemecatannya mengejutkan dunia teknologi sepenuhnya, dengan khabar angin tersebar di media sosial mengenai apa yang menyebabkan pemecatan secara tiba-tiba.

Lembaga Pengarah OpenAI berkata dalam satu kenyataan bahawa pemergian Altman “mengikuti proses semakan secara bersama”, yang menyimpulkan “dia tidak konsisten dalam komunikasinya dengan lembaga itu yang mana ia menghalang keupayaannya untuk melaksanakan tanggungjawabnya”.

“Lembaga tidak lagi yakin dengan keupayaannya untuk terus menerajui OpenAI,” ia menyimpulkan.

Rakan pengasas bersama OpenAI Greg Brockman, sekutu rapat Altman, telah ditolak daripada lembaga pengarah syarikat dalam perubahan itu dan diumumkan pada lewat hari bahawa dia berhenti.

“Saya amat berbangga dengan apa yang telah kami bina… tetapi berdasarkan berita hari ini, saya berhenti,” kata Brockman dalam catatan di X, yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

“Saya terus percaya pada misi mencipta AGI selamat (artificial general intelligence : kecerdasan am buatan) yang memberi manfaat kepada semua manusia.”

Altman, seorang pelajar yang keciciran dari Universiti Stanford, telah menjadi usahawan dan pengekod komputer.

“Kedengarannya seolah-olah terdapat beberapa kebimbangan etika yang mendorong lembaga pengarah untuk melakukan sesuatu,” kata penganalisis Strategi Kreatif Carolina Milanesi.

“Sekiranya dia disingkirkan kerana kebimbangan etika, itu hanya baik untuk syarikat.”

Dalam catatan di X, Altman berkata dia “gembira semasa saya di OpenAI”.

“Ia adalah transformatif untuk saya secara peribadi, dan semoga dunia sedikit sebanyak,” tulisnya, sambil menambah bahawa dia akan mempunyai “lebih banyak untuk diperkatakan tentang apa yang akan datang kemudian”.

Ketua Pegawai Eksekutif OpenAI Sam Altman menunggu untuk bercakap di hadapan Jawatankuasa Kecil Kehakiman Senat mengenai Privasi, Teknologi dan Undang-undang pendengaran mengenai kecerdasan buatan, Selasa, 16 Mei 2023, di Capitol Hill di Washington. – CNA

Facebook
Twitter
WhatsApp