TERKINI

Perairan Pulau Tenggol Akan Diwarta Sebagai Taman Negeri – Kerajaan Terengganu

Tenggol Island – foto Tenggol Coral Beach Resort

DUNGUN, 10 Sept 2023 – Kerajaan Terengganu akan mewartakan kawasan di sekitar perairan Pulau Tenggol sebagai taman negeri bagi memelihara serta memulihara spesies batu karang dan hidupan marin di kawasan tersebut.

Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu Datuk Seri Tengku Farok Hussin Tengku Abd Jalil berkata kajian sedang dibuat bagi memperluas proses pewartaan dari bahagian daratan ke perairan Pulau Tenggol yang menjadi tumpuan penyelam skuba dari dalam dan luar negeri.

“Kita dah wartakan kawasan daratan Pulau Tenggol pada 2 Feb lalu tetapi saya fikir kita perlu buat kajian semula untuk mewartakan kawasan perairan bagi menjaga batu karang dan hidupan marin di sini.

“Ada 19 lokasi terumbu karang yang sangat cantik di Pulau Tenggol dan ia perlu dipelihara daripada sebarang aktiviti yang merosakkan kerana ada segelintir penyelam skuba yang datang tidak begitu beretika,” katanya pada program Tenggol Beach and Underwater Clean Up di Pulau Tenggol, semalam.

Turut hadir pada program disertai lebih 100 sukarelawan termasuk badan bukan kerajaan (NGO) itu, Pengarah Majlis Pengurusan Taman Negeri Terengganu (MPTNT) Tengku Mohd Ariffin Tengku A. Rahman.

Tengku Farok Hussin berkata selain perairan Pulau Tenggol, kerajaan negeri juga sedang dalam proses mewartakan beberapa lokasi lain termasuk Pulau Rhu di Besut yang memiliki kepelbagaian flora serta fauna yang unik dan istimewa.

Beliau berkata usaha tersebut sedang di peringkat libat urus dan dijangka dapat direalisasikan pada pertengahan tahun hadapan.

“Kita ada beberapa lokasi di pulau, Tasik Kenyir dan Setiu Wetland… yang di Pulau Rhu, kita akan wartakan kerana di situ terdapat kelawar daripada spesies yang terancam.

“Proses ini (pewartaan) kena buat satu-satu kerana melibatkan masa dan kos yang banyak,” katanya. – Bernama

Facebook
Twitter
WhatsApp