TERKINI

1,000 Pekerja Grab Diberhentikan

Gambar hiasan – foto fortune indonesia

SINGAPURA, 21 Jun 2023 – Syarikat Grab Holdings yang berpangkalan di Singapura memberhentikan 1,000 pekerja atau 11 peratus daripada jumlah tenga kerjanya.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutifnya, Anthony Tan, tindakan itu diambil sebagai langkah untuk menguruskan kos dan memastikan perkhidmatan lebih berpatutan dalam jangka masa panjang.

Memetik laporan agensi berita Reuters, ujar Tan, pemberhentian pekerja ini merupakan yang terbesar sejak permulaan pandemik, dan ia merupakan langkah penyusunan semula strategi bagi menyesuaikan dengan persekitaran perniagaan.

Tan berkata, dengan arus teknologi semakin berkembang, ia meningkatkan kos sekali gus mempengaruhi landskap persaingan.

Aplikasi Grab yang diasaskan pada tahun 2012 itu menawarkan perkhidmatan penghantara, perjalanan dan perkhidmatan kewangan di lapan negara Asia Tenggara termasuk Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam.

Menurut Tan, pekerja yang diberhentikan akan menerima pembayaran separuh bulan untuk setiap perkhidmatan yang diselesaikan serta sagu hati.

Syarikat tersebut juga memaklumkan akan menyediakan sokongan peralihan kerjaya dan pembangunan dalam bentuk akses percuma setahun kepada langganan LinkedIn Premium dan pembelajaran LinkedIn, serta akses kepada sesi dengan jurulatih profesional. – Awani

Facebook
Twitter
WhatsApp