TERKINI

Abdul Rasheed Abdul Ghaffour, Gabenor BNM Baharu Mulai 1 Julai

Shaik Abdul Rasheed Abdul Ghaffour – Foto Asis School of Business

KUALA LUMPUR, 10 Jun 2023 – Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mengumumkan pelantikan gabenornya yang baharu Datuk Shaik Abdul Rasheed Abdul Ghaffour berkuat kuasa 1 Julai ini.

Menerusi satu kenyataan media, BNM memaklumkan pelantikan gabenor baharu itu telah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk tempoh lima tahun hingga 30 Jun 2028.

Abdul Rasheed akan mengambil alih jawatan daripada Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus yang tamat tempoh perkhidmatan pada 30 Jun ini.

Nor Shamsiah dalam kenyataannya berterima kasih di atas peluang yang diberikan sepanjang lima tahun menerajui BNM yang merupakan suatu penghormatan buat dirinya.

“Saya berterima kasih kerana diberi peluang untuk memimpin bank dan berkhidmat untuk negara, terutamanya semasa keadaan tidak menentu dan sangat penting kepada negara.

“Saya percaya Abdul Rasheed merupakan pilihan yang tepat untuk menerajui Bank sebagai Gabenor, setelah bertahun-tahun bekerjasama rapat dengan beliau.

“Saya yakin dengan keupayaan beliau untuk memimpin Bank bagi terus memenuhi mandat Bank iaitu menggalakkan kestabilan monetari dan kestabilan kewangan yang kondusif bagi pertumbuhan ekonomi Malaysia yang mampan,” kata Shamsiah.

Sementara itu, Abdul Rasheed berkata pelantikannya sebagai Gabenor BNM baharu merupakan suatu penghormatan terhadapnya.

“Pelantikan sebagai Gabenor merupakan suatu penghormatan kepada saya. Saya akan meneruskan dan meningkatkan lagi usaha Gabenor Shamsiah.

“Di bawah kepimpinan beliau, Bank terus memenuhi mandatnya untuk menggalakkan kestabilan monetari dan juga kewangan meskipun melalui banyak tempoh yang mencabar termasuk krisis pandemik.

“Beliau juga telah memulakan pelbagai inisiatif pemodenan organisasi untuk membentuk semula dan meletakkan Bank pada kedudukan yang lebih baik untuk memanfaatkan peluang dan menangani cabaran pada masa hadapan.

“Saya akan berusaha dan memberikan yang terbaik dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai Gabenor,” katanya.

Abdul Rasheed mula berkhidmat di BNM pada tahun 1988 dan dilantik sebagai Timbalan Gabenor pada tahun 2016.

Beliau kini memegang jawatan sebagai ahli Jawatankuasa Dasar Monetari dan Jawatankuasa Kestabilan Kewangan sejak tahun 2015.

Berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi, Universiti Malaya dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan dari Said Business School, Universiti Oxford, Abdul Rasheed antara sosok penting dalam pembangunan dan pelaksanaan Pelan Induk Sektor Kewangan (2000-2010) dan Pelan Sektor Kewangan (2011-2020 dan 2022-2026). -Awani

Facebook
Twitter
WhatsApp