TERKINI

DAP kemuka nama calon PRK Kuala Kubu Baharu

PRK Kuala Kubu Bharu – malayadaily.com

KUALA LUMPUR, 7 April 2024 – Kepimpinan tertinggi Pakatan Harapan (PH) akan bermesyuarat esok untuk memuktamadkan pemilihan calon yang mewakili gabungan itu pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu, Selangor, 11 Mei ini.

Timbalan Pengerusi Kebangsaan DAP Gobind Singh Deo berkata dalam mesyuarat yang diadakan di Shah Alam tengah hari itu, beberapa nama akan dikemukakan untuk penilaian, termasuklah daripada sayap wanita.

“Kita berharap keputusan (muktamadkan calon) dapat dibuat dalam masa terdekat, namun buat masa sekarang, ia dalam perbincangan, belum ada keputusan lagi.

” … tapi soal parti mana yang akan bertanding, itu telah ditentukan dan ia (calon) memang daripada DAP,” kata Pengerusi DAP Selangor itu hari ini.

Gobind yang juga Menteri Digital ditemui media pada Program #IkhlasMYNIC Sinari Ramadan, Raikan Syawal di Damansara, Selangor yang menyaksikan 48 individu daripada 12 keluarga asnaf dibawa untuk membeli-belah barangan persiapan Aidilfitri masing-masing.

Khamis lepas, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh penamaan calon dan pengundian awal PRK berkenaan masing-masing pada 27 April (Sabtu) dan 7 Mei (Selasa).

Kerusi DUN Kuala Kubu Baharu kosong, susulan kematian penyandangnya Lee Kee Hiong pada 21 Mac.

Lee, 58, yang menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Kubu Baharu di bawah Parlimen Hulu Selangor sejak 2013, meninggal dunia selepas bergelut melawan kanser sejak beberapa tahun lepas.

PRK Kuala Kubu Baharu merupakan PRK ketujuh yang diadakan selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada 2022.

Daftar Pemilih Pilihan Raya bagi PRK Kuala Kubu Baharu adalah sebanyak 40,226 orang terdiri daripada 39,362 pengundi biasa, 625 anggota polis, 238 anggota tentera dan pasangan serta seorang pengundi tidak hadir luar negara. – Bernama

Facebook
Twitter
WhatsApp