TERKINI

Hari ke 2 Serangan Gaza : 21 Rakyat Palestin Terkorban

Foto Awani

GAZA, 11 Mei 2023 – Enam rakyat Palestin, termasuk seorang kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun, terbunuh di Gaza pada Rabu, hari kedua Israel melancarkan serangan bom.

Sementara itu, Palestin bertindak balas dengan melepaskan puluhan roket ke arah Israel, menyasarkan bandar-bandar besar termasuk Tel Aviv.

Bermula tengah hari Rabu waktu tempatan, jet pejuang Israel melancarkan serangan udara di beberapa lokasi di seluruh Gaza, termasuk di Rafah, Khan Younis dan Beit Lahia.

Menurut Kementerian Kesihatan Palestin, sekurang-kurangnya lima rakyat Palestin terbunuh, menjadikan jumlah kematian sebanyak 21, sejak Israel mula menyerang pada Selasa.

Angka itu termasuk tiga tentera kanan dan lima kanak-kanak. Sekurang-kurangnya 64 yang lain tercedera, menurut laporan Middle East Eye.

Pihak bersenjata di Gaza melancarkan roket ke arah Israel, menyasarkan Tel Aviv, Sderot, Ashkelon dan kawasan lain di tengah dan selatan.

Bagaimanapun, tiada laporan membabitkan kematian di Israel setakat ini.

Timbalan Jurucakap Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) Farhan Haq dalam taklimat media di New York berkata, setakat pagi Rabu, pihaknya mengesahkan 15 rakyat Palestin maut termasuk 10 orang awam.

Mereka terdiri daripada tiga kanak-kanak perempuan, seorang kanak-kanak lelaki, empat wanita dan dua lelaki dewasa.

Katanya, PBB pada masa sama sedang cuba mengesahkan angka kematian tambahan.

Menurutnya, lintasan sempadan dengan Gaza telah ditutup, menghalang 600 trak yang membawa makanan, bekalan perubatan dan bahan api daripada masuk.

Tambahnya, Penyelaras Khas PBB untuk Proses Keamanan Asia Barat, Tor Wennesland akan berusaha memastikan tiada peningkatan konflik dan semua pihak melaksanakan kawalan maksimum. – Awani

Facebook
Twitter
WhatsApp