TERKINI

Visi Penang 2030 : Pulau Pinang Rancang Bangun Lima Projek Perintis PSB

Gambar hiasan – foto mypenang

GEORGE TOWN, 20 Jun 2023 – Kerajaan Pulau Pinang merancang menjalankan lima projek perintis Pembaharuan Semula Bandar (PSB) dalam usaha meningkatkan kesejahteraan dan kualiti hidup rakyat.

Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata, projek berkenaan akan memanfaatkan 6,020 keluarga di negeri itu dan penyediaan perumahan merupakan antara komponen penting dalam mewujudkan institusi keluarga yang sejahtera serta selamat.

“Menerusi aspirasi Visi Penang 2030, kerajaan negeri cuba menangani isu kemampuan dan kepelbagaian perumahan. Antara sasaran yang ditetapkan ialah 3,000 keluarga mendapat faedah PSB, namun selepas meneliti kembali, dianggarkan seramai 6,020 keluarga akan mendapat manfaat daripada projek tersebut.

“PSB di Pulau Pinang melibatkan lima projek iaitu masing-masing satu di daerah Barat Daya, Seberang Perai Tengah dan Seberang Perai Utara manakala dua di Timur Laut,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan projek PSB Mahsuri di Bayan Baru, dekat sini, pada Isnin.

Turut hadir Pengerusi Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Perancangan Bandar negeri, Jagdeep Singh Deo; Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Sayuthi Bakar dan Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin.

Chow berkata, sebanyak RM700 juta diperuntukkan untuk projek PSB Mahsuri yang melibatkan 300 pemilik asal dengan 1,480 kediaman baharu akan dibina di situ serta mengandungi lima blok melibatkan pembangunan berstrata atau milikan individu.

Beliau berkata, fasa satu PSB Mahsuri telah bermula Mei lepas dan dijangka siap pada April 2028 manakala fasa dua akan bermula pada 2027 serta dijangka siap 2032.

“PSB Mahsuri adalah sebahagian daripada kelulusan Kerajaan Pulau Pinang berkaitan Rancangan Pelan Induk 2021-2025 Lembaga Perumahan Negeri Pulau Pinang (LPNPP) mengandungi 14 projek iaitu sembilan projek rumah mampu milik (RMM) dan lima PSB,” katanya.

Menurut Chow, projek rumah ganti itu akan disiapkan terlebih dahulu sebelum penduduk asal yang tinggal di rumah pangsa di sini dipindahkan ke blok perumahan baharu dan seterusnya rumah pangsa asal akan dirobohkan untuk pembangunan fasa kedua yang melibatkan komponen lain.

“PSB ini akan menggantikan satu rumah kepada satu rumah iaitu rumah ganti ini adalah RMM yang berkeluasan 850 kaki persegi dengan kemudahan dua bilik mandi dan lain-lain berbanding keadaan sekarang,” katanya.

Chow berkata, berdasarkan landskap perumahan sekitar Bayan Baru dan Mahsuri, terdapat banyak lagi skim perumahan kos rendah berstrata yang berpotensi untuk fasa seterusnya. – Bernama

Facebook
Twitter
WhatsApp