TERKINI

Konflik Sudan : Pasukan Khas Ops Sudan Berjaya Bawa Keluar Rakyat Malaysia – Menteri

Gambar hiasan – foto Berita Harian

KUALA LUMPUR, 26 April 2023 – Seramai 30 rakyat Malaysia yang terperangkap di Khartoum, Sudan berjaya diselamatkan pada Isnin dan kesemua mereka selamat tiba di Port Sudan pada jam 2.07 petang waktu Sudan iaitu bersamaan 8.07 malam waktu Malaysia setelah melalui perjalanan sejauh 1,233 kilometer (km) dengan mengambil masa selama 30 jam. Demikian kata Menteri Luar, Datuk Seri Zambry Abdul Kadir berkata,

Zambry juga memberitahu bahawa pasukan Khas (TF) Ops Sudan Malaysia juga berjaya membantu mengeluarkan 26 warganegara lain untuk turut sama dalam proses evakuasi tersebut iaitu seorang warga Filipina; enam warga Kemboja; 14 warga Singapura; seorang warga Thailand; dua warga Amerika Syarikat; seorang warga Palestin dan seorang warga Sudan.

“Dua rakyat Malaysia yang tidak terlibat dengan proses evakuasi tersebut berkhidmat di United Nations Mission in Sudan (UNMIS) di Abyei dan proses evakuasi mereka akan dilakukan oleh pihak United Nations.

“Selanjutnya, kita sedang mengusahakan untuk membawa kesemua 56 orang itu keluar dari Port Sudan melalui dua opsyen iaitu sama ada melalui laluan udara dengan sewaan khas pesawat atau melalui laluan laut (kapal laut).

“Ini bergantung kepada opsyen mana yang akan mendapat kelulusan paling cepat dan segera daripada pihak berkaitan,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Berdasarkan laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), korban konflik bersenjata di Sudan sehingga kini mencecah lebih 400 orang, manakala 3,500 lagi cedera.

Konflik bersenjata berkenaan tercetus sejak dua minggu lalu antara Angkatan Tentera Sudan dan pasukan separa tentera Rapid Support Forces (RSF).

Dalam perkembangan yang sama, Zambry berkata, keadaan rakyat Malaysia dan warganegara lain dalam konvoi Malaysia tersebut sihat dan selamat.

“Sama-sama kita doakan agar proses mengeluarkan mereka dari Sudan berjaya dilakukan sesegera mungkin dan seterusnya kesemua mereka dapat pulang ke tanah air dengan selamat,” jelasnya. – malayadaily.com

Facebook
Twitter
WhatsApp