TERKINI

PAC dapati UiTM Holdings belum capai objektif dan mandat buat UiTM

Mas Ermieyati Samsudin – foto Bernama

KUALA LUMPUR, 19 Mac 2024 – Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mendapati Universiti Teknologi Mara (UiTM) Holdings Sdn Bhd serta anak-anak syarikatnya masih belum mencapai objektif dan mandat untuk mencipta kekayaan kepada UiTM serta peluang pelaburan dan meningkatkan kedudukan strategik perniagaan teras syarikat.

Pengerusinya Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata PAC juga mendapati UiTM gagal mendapatkan kelulusan Menteri Kewangan bagi mengambil alih UiTM Private Education Sdn Bhd dan UiTM Technoventure Sdn Bhd, sekali gus menjadikan perkara itu bertentangan dengan Akta Universiti Teknologi MARA 1976 (Akta 173).

Beliau berkata PAC hari ini membentangkan Laporan PAC berhubung UiTM Holdings di bawah Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dan telah membuat lima rumusan susulan prosiding terhadap UiTM Holdings pada 6 Dis 2023 selepas memanggil beberapa saksi.

“Mesyuarat penyediaan laporan ini dibuat pada 27 Feb lepas dan turut hadir sama tujuh ahli Ex-Officio PAC terdiri daripada Jabatan Peguam Negara, Jabatan Perkhidmatan Awam, Kementerian Kewangan (MOF), Jabatan Audit Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Kementerian Ekonomi dan Jabatan Akauntan Negara yang bersetuju dengan laporan, rumusan, syor dan memuktamadkan laporan ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mas Ermieyati berkata laporan itu juga merumuskan suntikan modal berjumlah RM259.98 juta oleh UiTM bagi tempoh 2007 hingga 2018 bagi tujuan pemilikan saham dalam UiTM Holdings tidak mendapat kelulusan Menteri Kewangan dan adalah tidak selaras dengan Akta 173.

Selain itu Mas Ermieyati berkata UiTM Holdings juga masih belum menyelesaikan pertukaran syarat nyata tanah di Solar Park I Gambang, Pahang bagi projek solar serta gagal memuktamadkan perjanjian penyewaan baharu antara UiTM dan UiTM Private Healthcare Sdn Bhd sehingga berlaku tunggakan sewaan selama 15 bulan dan menyebabkan bangunan hospital Pusat Kesihatan Pakar UiTM tidak disenggara dengan baik.

Bagi langkah penambahbaikan daripada dapatan berkenaan, Mas Ermieyati berkata PAC mencadangkan UiTM untuk lebih efektif dalam mengawal selia UiTM Holdings dan anak syarikatnya supaya ia dapat menjana keuntungan dan mampu membayar dividen selaras dengan matlamat penubuhannya.

Selain itu UiTM perlu memastikan pematuhan kepada kuasa melulus dalam membuat pelaburan, pinjaman dan penubuhan syarikat subsidiari selaras dengan peruntukan Akta 173 dan memastikan bahawa tindakan pembetulan diambil dalam isu suntikan modal berjumlah RM259.98 juta supaya selaras dengan Akta 173, secara bersama dengan KPT.

UiTM Holdings pula disaran menyelesaikan segera isu pertukaran syarat nyata tanah di Solar Park I Gambang, Pahang serta membentangkan pelan komprehensif hala tuju pelaburan dan perniagaan termasuk menangani isu tunggakan penyewaan dan penyenggaraan bangunan hospital Pusat Kesihatan Pakar UiTM.

“PAC akan memanggil semula MOF, KPT dan UiTM bagi prosiding tindakan susulan bagi isu ini dalam tempoh dua bulan untuk mengetahui maklum balas MOF, KPT dan UiTM terhadap syor-syor yang diberikan oleh Jawatankuasa ini,” kata Mas Ermieyati.

UiTM Holdings menjadi tumpuan apabila ia didakwa rugi RM157 juta berdasarkan kepada kiraan kerugian sebelum cukai terkumpul selama empat tahun iaitu bagi 2017, 2018, 2019 dan 2021.

UiTM Holdings adalah syarikat pegangan pelaburan milik penuh universiti awam UiTM yang menguruskan lapan syarikat berkaitan tenaga, penjagaan kesihatan, teknologi dan kreatif. – Bernama

Facebook
Twitter
WhatsApp