TERKINI

Penubuhan suruhanjaya untuk pastikan pekerja gig dapat manfaat seperti pekerja formal

Gambar hiasan – foto Berita Harian

KUALA LUMPUR, 3 Mac 2024 – Penubuhan Suruhanjaya Pekerja Gig yang diumumkan Perdana Menteri semalam, akan memastikan pekerja sektor itu mendapat perlindungan dan menikmati manfaat seperti pekerja formal di bawah definisi undang-undang buruh di Malaysia.

Pensyarah Kanan Fakulti Pengurusan dan Perniagaan Universiti Teknologi MARA (UiTM) Sabah Dr Jain Yassin, berkata dengan adanya suruhanjaya itu, pekerja ekonomi gig dapat memperbaiki status pekerja tidak formal sekali gus membolehkan mereka mencarum dengan PERKESO seperti dilakukan pekerja formal.

“Selain itu, ia akan menyelesaikan isu dihadapi penggiat industri gig dan pekerja, terutamanya berkenaan sistem bayaran yang lebih adil supaya nanti mungkin dapat diperkenalkan perlindungan gaji minimum kepada mereka,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata, ketiadaan badan atau kumpulan memperjuang nasib pekerja ekonomi gig terutama dalam isu kekurangan perlindungan sosial dan gaji yang adil, menyebabkan pekerjaan gig dianggap pekerjaan bersifat sementara walaupun pada hakikatnya permintaan terhadap perkhidmatan seperti Foodpanda dan GrabFood semakin tinggi.

Dari segi rangka kerja kawal selia suruhanjaya itu pula, Jain menjangkakan ia mungkin hampir sama dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam tetapi lebih bersifat ‘pasaran bebas’ yang mempunyai sedikit kawal selia.

“Pasaran bebas maksudnya kadar upah mungkin masih lagi berdasarkan mekanisme penawaran-permintaankerana kita perlu faham, pemain industri adalah dalam kalangan pihak swasta yang berorientasikan keuntungan. Dalam hal ini, kerajaan mungkin boleh menyediakan insentif percukaian bagi memberikan kapasiti kepada majikan untuk memperbaiki skim pekerja,” katanya.

Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berucap pada penutupan Kongres Ekonomi Bumiputera (KEB) di Putrajaya, semalam, mengumumkan penubuhan Suruhanjaya Pekerja Gig itu bagi melindungi hak 1.12 juta pekerja gig dengan tumpuan adalah untuk memenuhi keperluan sosial, menyelesaikan pertikaian kontrak dan mendorong kemajuan kerjaya golongan berkenaan.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pemandu Perkhidmatan E-Hailing Malaysia (MeHDA), Daryl Chong berharap penubuhan suruhanjaya itu dapat menangani isu pemandu perkhidmatan e-hailing dan penghantar makanan (p-hailing) yang diberhentikan secara tidak munasabah oleh syarikat pengendali masing-masing.

“Tanpa melalui perbicaraan yang adil, ada daripada mereka diberhentikan dalam tempoh 24 jam sekiranya kes dilaporkan pelanggan kepada syarikat dianggap serius manakala untuk kes lebih ringan, mungkin mereka digantung sehari atau dua hari bergantung kepada siasatan, namun kebiasaannya siasatan ini bersifat sebelah pihak.

“Pekerja tidak berpeluang untuk mempertahankan diri. Oleh itu, dalam hal ini, saya percaya suruhanjaya itu akan membantu kerana jika mereka (syarikat) ingin memberhentikan penunggang, mereka harus mengikuti proses yang betul termasuk mengadakan inkuiri pendengaran domestik sebelum seseorang itu diberhentikan,” katanya. – Bernama

Facebook
Twitter
WhatsApp