TERKINI

Fahmi Fadzil tersalah nasihat, menolong Anwar ibarat melepaskan ‘anjing yang tersepit.’

Khairuddin Abu Hassan (gambar kecil) – malayadaily.com

Anwar Ibrahim yang harus muhasabah diri dan beliau seorang manusia yang amat tidak ikhlas.

Fahmi Fadzil tersalah bagi nasihat pada Tun Dr Mahathir Mohamad.

PMX lupa ketika beliau merengkok dalam penjara dan ketika Tun Dr Mahathir Mohamad memimpin PH sehingga menang PRU14 isteri beliau dipilih serta dipersetujui oleh Tun Dr Mahathir Mohamad untuk melantik Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menjadi Timbalan Perdana Menteri.

PH menang saja PRU14 dalam masa seminggu Tun Dr Mahathir Mohamad berhempas pulas untuk bebaskan Anwar Ibrahim dari penjara Sungai Buloh.

Ketika Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri kali kedua setiap bulan beliau menerima kunjungan Anwar Ibrahim di pejabat Perdana Menteri secara berlapang dada dan berjiwa besar.

Mantan Perdana Menteri dua kali ini melayani Anwar Ibrahim serta keluarganya secara amat baik.

Tetapi bila Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri beliau memfitnah Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Daim Zainuddin seisi keluarga dengan niat untuk mengaibkan mereka.

Inilah manusia yang bernama Anwar Ibrahim seorang manusia pendendam di atas kesalahan serta kealpaan dirinya sendiri.

Membantu Anwar Ibrahim dapatlah diibaratkan seperti melepaskan ‘anjing yang tersepit.’

Kita ikhlas hendak lepaskan ‘anjing yang tersepit’, namun, apabila ‘anjing yang tersepit’ dilepaskan secara pantas dia terus terkam menggigit kita semula.

Percayalah manusia yang tidak tahu mengenang budi seperti Anwar Ibrahim akan terima kifarahnya secara pantas dari Allah swt. Insyaallah. Ameen.

Penyangak seperti Anwar Ibrahim tidak akan diberkati dan diredhai oleh Allah swt untuk berada di atas secara jangkamasa yang panjang.

Kini Anwar Ibrahim tengah ‘mabuk kuasa’ serta terlupa beliau sedang diuji oleh Allah swt. Segala aturan serta percaturan oleh Allah swt pasti ada hikmahnya. Ameen.

Mana mungkin orang yang Nabi Muhammad saw tidak mengaku umat akan dimertabatkan sebagai ‘khalifah utama’ untuk satu jangkamasa yang panjang.

Hakikatnya, Allah swt hendak tunjuk kepada seluruh hamba-hambaNya secara jelas siapa itu Anwar Ibrahim yang sebenarnya.

Oleh : Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan, Pengerusi Mobilisasi Sekretariat Proklamasi Orang Melayu

Artikel ini merupakan pendapat peribadi penulis semata-mata dan tidak semestinya mewakili malayadaily.com

Facebook
Twitter
WhatsApp