TERKINI

Hamas, Pertubuhan Politik atau Kumpulan Pengganas?

Ismail Haniyeh (tengah) bersama pimpinan Hamas – foto CNN

Apakah Hamas?

Hamas adalah satu pertubuhan politik, kumpulan itu terus komited dan terkenal dengan penentangan agresif terhadap Israel, kerana itu mereka dianggap sebagai kumpulan militan Palestin.

Hamas yang bergelut untuk mentadbir Gaza, kini perlu mengurus lebih daripada dua juta rakyat Palestin di Semenanjung Gaza.

Pada Oktober 2023, Hamas melancarkan serangan mengejut besar-besaran ke atas selatan Israel, membunuh ratusan orang awam dan tentera serta mengambil berpuluh-puluh lagi sebagai tebusan.
Israel telah mengisytiharkan perang ke atas kumpulan itu sebagai tindak balas dan menunjukkan tenteranya merancang untuk kempen yang panjang untuk mengalahkannya.

Berpuluh-puluh negara telah menetapkan Hamas sebagai organisasi pengganas, walaupun ada yang menggunakan label ini hanya untuk sayap tenteranya.

Iran membantu Hamas dengan sokongan material dan kewangan, dan Turki dilaporkan membantu beberapa pemimpin tertingginya.

Parti pesaing Hamas, Fatah, yang mendominasi Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) dan memerintah di Tebing Barat, telah meninggalkan perjuangan bersenjata. Perpecahan dalam kepimpinan Palestin dan permusuhan tidak berbelah bahagi Hamas terhadap Israel telah mengurangkan prospek kestabilan di Gaza.

Dari mana Hamas datang?

Hamas, akronim untuk Harakat al-Muqawama al-Islamiya (“Pergerakan Penentangan Islam”), diasaskan oleh Sheikh Ahmed Yassin, seorang ulama Palestin yang menjadi aktivis di cawangan tempatan Ikhwanul Muslimin selepas mendedikasikan kehidupan awalnya kepada keilmuan Islam di Kaherah.

Bermula pada akhir 1960-an, Ahmed Yassin berkhutbah dan melakukan kerja amal di Tebing Barat dan Gaza, kedua-duanya diduduki Israel selepas Perang Enam Hari 1967.

Yassin menubuhkan Hamas sebagai cabang politik Ikhwanul Muslimin di Gaza pada Disember 1987, berikutan tercetusnya intifada pertama, pemberontakan Palestin menentang pendudukan Israel di Tebing Barat, Gaza, dan Baitulmaqdis Timur.

Pada masa itu, tujuan Hamas adalah untuk menentang Jihad Islam Palestin (PIJ), satu lagi organisasi yang komitmennya untuk menentang Israel secara ganas mengancam untuk menarik sokongan rakyat Palestin daripada Ikhwan.

Pada tahun 1988, Hamas menerbitkan piagamnya, menyeru kemusnahan Israel dan penubuhan masyarakat Islam di Palestin yang bersejarah.

Dalam apa yang dikatakan pemerhati sebagai percubaan untuk menyederhanakan imejnya, Hamas membentangkan dokumen baharu pada 2017 yang menerima sebuah negara sementara Palestin di sepanjang sempadan “Garisan Hijau” yang ditubuhkan sebelum Perang Enam Hari tetapi masih enggan mengiktiraf penubuhan Israel.

Hamas pertama kali menggunakan pengeboman berani mati pada April 1993, lima bulan sebelum pemimpin PLO Yasser Arafat dan Perdana Menteri Israel Yitzhak Rabin menandatangani Perjanjian Oslo.

Pakatan bersejarah itu mewujudkan pemerintahan sendiri yang terhad untuk bahagian Tebing Barat dan Gaza di bawah entiti baru yang dipanggil Pihak Berkuasa Palestin (PA – Palestine Authority).

Hamas mengecam perjanjian itu, serta pengiktirafan PLO dan Israel antara satu sama lain, yang secara rasmi dipersetujui oleh Arafat dan Rabin dalam surat yang dihantar beberapa hari sebelum Oslo.

Pada tahun 1997, Amerika Syarikat menetapkan Hamas sebagai organisasi pengganas asing. Pergerakan itu terus menerajui penentangan ganas semasa intifada kedua, pada awal 2000-an, walaupun PIJ dan militia Tanzim Fatah juga bertanggungjawab atas keganasan terhadap Israel.

Siapa pemimpinnya?

Hamas mempunyai pelbagai badan kepimpinan yang melaksanakan pelbagai fungsi politik, ketenteraan dan sosial.

Dasar am ditetapkan oleh badan perundingan menyeluruh, sering dipanggil politbiro, yang beroperasi dalam buangan di luar negara. Jawatankuasa tempatan menguruskan isu akar umbi di Gaza dan Tebing Barat.

Ismail Haniyeh kini berkhidmat sebagai ketua politik, setelah menggantikan pemimpin lama Khaled Meshaal pada 2017. Haniyeh telah beroperasi dari Doha, Qatar, sejak 2020, dilaporkan ianya kerana Mesir menyekat pergerakannya masuk dan keluar dari Gaza.

Pemimpin Hamas menubuhkan kehadiran di Qatar selepas bertelagah dengan tuan rumah mereka sebelum ini, Syria, apabila pelarian Palestin menyertai pemberontakan 2011 yang sebelum Perang Saudara Syria. Beberapa tokoh kanan Hamas dilaporkan beroperasi di luar pejabat kumpulan itu di Turki.

Hal ehwal harian di Gaza diawasi oleh Yahya Sinwar, yang sebelum ini mengetuai sayap tentera Hamas dan menjalani hukuman dua puluh dua tahun di penjara Israel kerana mendalangi penculikan dan pembunuhan dua askar Israel.

Dia diantara lebih seribu tahanan Palestin yang dibebaskan pada 2011 sebagai pertukaran untuk seorang askar Israel yang dipegang oleh Hamas. Sehingga Jun 2021, perdana menteri de facto Gaza ialah Issam al-Da’alis.

Marwan Issa dan Mohammed Deif memimpin sayap tentera Hamas, Briged Izz ad-Din al-Qassam. Tentera Israel membunuh pengasas militia, Salah Shehadeh, dalam serangan udara 2002.

Lima belas orang awam terbunuh dalam serangan itu dan tentera Israel berjaya membunuh Ahmed Yassin, pengasas Hamas, pada tahun 2004 menerusi serangan bom selepas subuh.

Saleh al-Arouri dilaporkan mengetuai cawangan Hamas di Lubnan. Beliau juga mengambil alih kepimpinan Tebing Barat kumpulan itu berikutan pilihan raya dalaman yang berakhir pada 2021, manakala Meshaal dipilih untuk mengetuai pejabat diaspora dan Salameh Katawi dipilih untuk menguruskan hal ehwal anggota Hamas yang dipenjarakan.

Bagaimanakah Hamas dibiayai?

Sebagai entiti yang dikategorikan sebagai pengganas, Hamas telah terputus daripada bantuan rasmi yang diberikan oleh Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah (EU) kepada PLO di Tebing Barat.

Dari segi sejarah, ekspatriat Palestin dan penderma persendirian di Teluk Parsi menyediakan banyak pembiayaan pergerakan itu.

Di samping itu, beberapa badan amal Islam di Barat telah menyalurkan wang kepada kumpulan perkhidmatan sosial yang disokong Hamas, namun ia menyebabkan pembekuan aset oleh Perbendaharaan A.S. terhadap badan-badan tersebut.

Keadaan ekonomi Gaza sebenarnya sudah amat teruk sebelum serangan Hamas pada 2023 ke atas Israel lagi, ia antara sebab penentangan bersenjata Hamas muncul.

Perang yang berlaku ini hampir pasti akan memburukkan lagi kemiskinan tegar penduduknya. Mesir dan Israel sebahagian besarnya menutup sempadan mereka dengannya sejak 2006–07, menyekat pergerakan barang dan orang masuk dan keluar dari wilayah itu.

Kedua-dua negara mengekalkan sekatan hari ini, memotong wilayah dari kebanyakan dunia dan memaksa lebih satu juta rakyat Palestin Gaza bergantung kepada bantuan antarabangsa.

Israel telah membenarkan Qatar memberikan bantuan ratusan juta dolar melalui Hamas. Bantuan asing lain secara amnya sampai ke Gaza melalui agensi PA dan PBB.

Selama bertahun-tahun selepas sekatan bermula, Hamas mengumpul hasil dengan mengenakan cukai barangan yang bergerak melalui rangkaian terowong yang canggih yang memintas lintasan Mesir ke Gaza; ini membawa bahan ruji seperti makanan, ubat-ubatan, dan gas murah untuk pengeluaran elektrik ke wilayah itu, serta bahan binaan, wang tunai dan senjata.

Selepas Presiden Mesir Abdel Fatah al-Sisi mengambil alih kuasa pada 2013, Kaherah memusuhi Hamas, yang dilihatnya sebagai lanjutan daripada saingan domestik utamanya, Ikhwanul Muslimin.
Tentera Mesir menutup sebahagian besar terowong yang mencerobohi wilayahnya di Semenanjung Sinai.

Namun, Mesir mula membenarkan beberapa barangan komersial memasuki Gaza melalui lintasan sempadan Salah al-Dinnya pada 2018. Sehingga 2021, Hamas dilaporkan mengumpul lebih $12 juta sebulan daripada cukai ke atas barangan Mesir yang diimport ke Gaza.

Hari ini, Iran adalah salah satu dermawan terbesar Hamas, menyumbang dana, senjata dan latihan.
Walaupun Iran dan Hamas bertelagah seketika selepas menyokong pihak yang bertentangan dalam perang saudara Syria, Iran pada masa ini menyediakan kira-kira $100 juta setiap tahun kepada Hamas, PIJ, dan kumpulan Palestin lain yang ditetapkan sebagai organisasi pengganas oleh Amerika Syarikat.

Iran memuji serangan Hamas ke atas Israel pada akhir 2023 dan berjanji akan menyokong kumpulan Palestin.

Turki telah menjadi satu lagi penyokong tegar Hamas—dan pengkritik Israel— berikutan kebangkitan Presiden Recep Tayyip Erdogan pada 2002.

Walaupun Ankara menegaskan ia hanya menyokong Hamas dari segi politik, ia telah dituduh membiayai keganasan Hamas, termasuk melalui bantuan yang dialihkan daripada Agensi Kerjasama dan Penyelarasan Turki.

Bagaimanakah Hamas mentadbir Gaza?

Hamas telah menjadi pihak berkuasa de facto di Gaza sejak Israel berundur dari wilayah itu pada 2005.

Pada tahun berikutnya, Hamas memenangi majoriti kerusi dalam badan perundangan PA dan membentuk kerajaan.

Ia memperoleh undi untuk perkhidmatan sosial yang disediakannya dan sebagai penolakan kepada penyandang Fatah, yang dilihat ramai pengundi sebagai telah menjadi korup di pucuk pimpinan PLO dan memberikan sedikit kepada rakyat Palestin melalui rundingannya dengan Israel.

Keputusan itu tidak dapat diterima oleh Fatah dan penyokong Baratnya, dan parti itu menggulingkan Hamas daripada kuasa di Tebing Barat. Di Gaza, Hamas menumpaskan militia Fatah dalam seminggu pertempuran, mengakibatkan perpecahan politik antara dua wilayah Palestin.

Sejak itu, rakyat Palestin tidak pernah mengundi badan perundangan sejak 2006, mahupun presiden sejak 2008.

Ketika Hamas mengambil alih saki baki institusi PA di kawasan itu, ia menubuhkan badan kehakiman dan meletakkan institusi autoritarian.

Secara teorinya, Hamas mentadbir mengikut Undang-undang Asas Palestin yang berasaskan syariah, begitu juga dengan PA; tetapi secara amnya ia lebih ketat daripada undang-undang, termasuk dengan mengawal cara wanita berpakaian dan menguatkuasakan pengasingan jantina di khalayak ramai semasa tahun-tahun awal pemerintahannya.

Kumpulan pemantau Freedom House mendapati pada tahun 2020 bahawa “kerajaan yang dikawal Hamas tidak mempunyai mekanisme yang berkesan atau bebas untuk memastikan ketelusan dalam pembiayaan, perolehan atau operasinya.”

Media Barat melaporkan bahawa Hamas juga menindas media Gaza, aktivisme awam di media sosial, pembangkang politik, dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), membiarkannya tanpa mekanisme untuk akauntabiliti.

Bagaimana pandangan rakyat Palestin terhadap Hamas?

Perpecahan politik Tebing Barat dan Gaza secara meluas tidak popular: tinjauan pada Jun 2023 oleh Pusat Penyelidikan Dasar dan Tinjauan Palestin (PCPSR) menunjukkan bahawa satu pertiga daripada rakyat Palestin menganggapnya sebagai pembangunan yang paling merosakkan rakyat mereka sejak negara penciptaan 1948 Israel.

Tinjauan yang sama mendapati lebih separuh daripada rakyat Palestin di Gaza dan Tebing Barat akan mengundi Haniyeh Hamas berbanding Presiden PA Mahmoud Abbas dalam pilihan raya presiden, manakala hanya satu pertiga daripada rakyat Palestin akan memilih Abbas.

Selain itu, Abbas telah menangguhkan pilihan raya kebangsaan yang dijadualkan pada 2021 selama-lamanya, memetik dakwaan keengganan Israel untuk membenarkan rakyat Palestin di Baitulmaqdis Timur mengundi, walaupun pemerhati mengesyaki bahawa Abbas bertujuan untuk menghalang kemungkinan kemenangan Hamas.

Bagaimana Hamas mencabar Israel?

Hamas telah melancarkan roket dan mortar ke Israel sejak kumpulan itu mengambil alih Semenanjung Gaza pada pertengahan 2000-an.

Pegawai keselamatan Iran berkata bahawa Tehran menyediakan beberapa senjata ini, tetapi Hamas memperoleh keupayaan untuk membina peluru berpandu sendiri selepas latihan dengan Kor Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC) dan proksi.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Israel menganggarkan bahawa Hamas dan kumpulan militan Palestin lain di Gaza mempunyai kira-kira tiga puluh ribu roket dan mortar dalam simpanan senjata mereka.

Hamas telah menerbangkan belon yang membawa alat pembakar ke arah Israel, yang kadangkala menyebabkan kebakaran. Kumpulan itu juga telah melakukan pencerobohan ke wilayah Israel, membunuh dan menculik tentera dan orang awam.

Sebelum konflik 2023, Hamas dan Israel mengalami pertempuran paling dahsyat dalam beberapa tahun pada 2021, apabila Hamas melancarkan roket ke Israel berikutan ketegangan berminggu-minggu antara rakyat Palestin dan Israel di Baitulmaqdis.

Beberapa penganalisis berkata Hamas mahu meningkatkan reputasinya sebagai pembela perjuangan Palestin selepas PA menangguhkan pilihan raya 2021.

Semasa konflik selama sebelas hari, Hamas dan PIJ menembak lebih daripada empat ribu roket dari Gaza, membunuh sepuluh orang awam Israel dan mencederakan lebih daripada tiga ratus yang lain.
Hamas dilaporkan telah berkoordinasi dengan IRGC dan Hizbullah Lubnan semasa pertempuran, dan menggunakan apa yang dipanggil drone bunuh diri bersama-sama dengan senjata biasa peluru berpandu yang kurang tepat.

Bagaimanakah serangan Hamas ke atas Israel pada 2023 berbeza?

Serangan Hamas ke atas Israel tahun ini, yang disebut oleh pemimpin kumpulan itu sebagai “Operasi Ribut Al-Aqsa,” adalah luar biasa dalam strategi, skala dan kerahsiaannya, kata penganalisis.

Ia bermula pada awal pagi pada 7 Oktober, Sabat Yahudi dan hari kelepasan Yahudi yang penting, dengan Hamas melancarkan beberapa ribu roket ke selatan dan tengah Israel, melanda bandar-bandar sejauh utara Tel Aviv.

Anggota Hamas juga menceroboh sempadan Gaza yang berkubu kuat dan menyusup ke banyak pekan dan kampung Israel di selatan, membunuh beratus-ratus tentera Israel dan orang awam, dan mencederakan dan menculik lebih ramai lagi.

Pemimpin tentera Hamas, Mohammed Deif, berkata kumpulan itu melakukan serangannya kerana sekatan lama Israel ke atas Gaza, pendudukannya ke atas tanah Palestin, dan dakwaan jenayah terhadap umat Islam, termasuk mencemarkan Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis.

Ia adalah serangan paling maut di bumi Israel dalam beberapa dekad dan telah menimbulkan trauma psikologi yang mendalam kepada rakyat Israel, dengan beberapa penganalisis membuat perbandingan dengan serangan Pearl Harbor yang mengejutkan dan 11 September 2001, serangan ke atas Amerika Syarikat.

Agensi perisikan Israel dan A.S. dilaporkan tidak mempunyai petunjuk bahawa Hamas merancang serangan seperti ini.

“Ia benar-benar tidak pernah berlaku sebelum ini bahawa organisasi pengganas akan mempunyai kapasiti atau kemampuan untuk melancarkan serangan serentak, serentak dari udara, laut dan darat,” tulis Felo Kanan CFR Bruce Hoffman.

Israel telah mengisytiharkan perang ke atas Hamas dan membalas dengan memperhebatkan serangan udara ke atas sasaran di Gaza dan operasi darat untuk menolak militan kumpulan itu keluar dari negara itu.

Kerajaan telah mengarahkan pemindahan semua orang awam dari komuniti Israel yang bersempadan dengan Gaza. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah memberi amaran tentang “perang yang panjang dan sukar” terhadap Hamas, dan tindak balas tentera Israel dijangka luar biasa, jika tidak pernah berlaku sebelum ini.

Beberapa pemerhati mempersoalkan sama ada Israel akan mencuba pencerobohan berskala penuh dan pendudukan semula wilayah Palestin, kempen yang boleh mengakibatkan kematian besar di kedua-dua pihak.

“Israel telah melancarkan banyak operasi ketenteraan terhadap Hamas sejak pengambilalihannya pada 2007, dua tahun selepas Israel menarik diri dari Gaza. Tetapi ini kebanyakannya dari udara. Dan walaupun ketika tentera Israel dikerahkan, mereka tidak pernah tinggal lama,” tulis Felo Kanan CFR Max Boot untuk Washington Post.

Pencerobohan Israel ke atas Gaza juga boleh mencetuskan serangan besar terhadap Israel oleh Hizbullah, kumpulan militan yang disokong Iran di Lubnan, mempertaruhkan konflik yang lebih meluas di rantau itu, kata penganalisis. – malayadaily.com

Facebook
Twitter
WhatsApp