TERKINI

Apa Yang Kita Tahu Tentang Konflik Palestin?

Bill Clinton (tengah), Yitzhak Rabin (kiri) Yasser Arafat (kanan) – foto AFP

Apakah punca konflik Israel-Palestin?

Ada sejarahwan berpendapat ia bermula dengan orang Rom, penghijrahan Yahudi pada lewat abad ke-19 iaitu ketika Empayar Uthmaniyyah – untuk melarikan diri dari pogrom (pembunuhan beramai-ramai) dan penganiayaan lain di Eropah Timur – dan kebangkitan Zionisme.

Pengisytiharan Balfour oleh kerajaan British pada tahun 1917 adalah untuk menyokong idea “rumah negara untuk orang Yahudi” di Palestin. Konflik yang sedang berlaku dengan masyarakat Arab di sana, menjadi pemangkin atau kesempatan kepada idea ini.

Tetapi titik permulaan idea ini ialah ketika undian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 1947 untuk membahagikan tanah dalam mandat penjajah British di Palestin kepada dua negeri – satu Yahudi, satu Arab – ia bertolak dari kemusnahan sebahagian besar Yahudi Eropah dalam Holocaust.

Baik rakyat Palestin mahupun negara-negara Arab jiran tidak menerima penubuhan negara Israel. Pertempuran antara kumpulan bersenjata Yahudi, yang sebahagiannya dianggap oleh British sebagai organisasi pengganas, dan rakyat Palestin semakin memuncak sehingga tentera Mesir, Iraq, Jordan dan Syria menyerang selepas Israel mengisytiharkan kemerdekaan pada Mei 1948.

Peperangan terhenti kerana perjanjian gencatan senjata pada tahun 1949 yang menyaksikan sempadan baharu telah memberikan negara Yahudi yang masih muda itu, lebih banyak wilayah daripada yang dianugerahkan di bawah pelan pembahagian PBB 1947.

Apa yang berlaku kepada rakyat Palestin yang tinggal di sana?

Kira-kira 700,000 rakyat Palestin telah diusir atau melarikan diri, kira-kira 85% daripada penduduk Arab di wilayah yang ditawan oleh Israel tidak pernah dibenarkan pulang.

Rakyat Palestin menggelar pengusiran masyarakat mereka di dalam Israel sebagai Nakba, atau “malapetaka”, dan ia kekal sebagai peristiwa traumatik di tengah-tengah sejarah moden. Sebuah warganegara tiba-tiba hilang negaranya.

Orang Arab yang kekal di Israel sebagai warganegara tertakluk kepada diskriminasi rasmi dan sistematik. Mereka diletakkan di bawah pemerintahan tentera selama hampir dua dekad, yang menyebabkan mereka kehilangan banyak hak asasi sivil. Sebahagian besar tanah mereka telah dirampas dan Israel dan mereka sengaja dibiarkan miskin dan kekurangan dana.

Bagaimanakah wilayah Palestin yang diduduki dikuasai?

Pada tahun 1967, Israel melancarkan apa yang dikatakan sebagai perang pertahanan terhadap Jordan, Mesir dan Syria, kerana mereka kelihatan bersiap untuk menyerang.

Serangan itu mengejutkan dunia Arab dan menyaksikan Israel mencapai kemenangan pantas termasuk merampas semenanjung Sinai dan Semenanjung Gaza dari Mesir, Dataran Tinggi Golan dari Syria, dan Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur dari Jordan. Israel berjaya menguasai wilayah dari 3 negara ini sekaligus. Maka wilayah haram Israel semakin membesar.

Perang enam hari itu merupakan kejayaan ketenteraan yang menakjubkan bagi Israel. Penawanannya ke atas seluruh Baitulmaqdis dan kawalan yang baru diperolehi ke atas tanah al-kitabiah yang dipanggil Yudea dan Samaria di Israel membuka jalan kepada pembinaan penempatan Yahudi di Tebing Barat, yang menjadi pusat konflik selama berdekad.

Israel meletakkan penduduk Arab Tebing Barat di bawah pemerintahan tentera, yang dikuatkuasakan sehingga ke hari ini.

Apa itu Pertubuhan Pembebasan Palestin?

Pada tahun 1964, gabungan kumpulan Palestin telah mengasaskan Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) di bawah pimpinan Yasser Arafat untuk meneruskan perjuangan bersenjata dan menubuhkan sebuah negara Arab menggantikan Israel. PLO menarik perhatian antarabangsa kerana siri serangan nekad berprofil tinggi dan rampasan.

Bilakah Hamas muncul dalam konflik ini?

PLO ialah sebuah pertubuhan sekular yang dicontohi oleh gerakan gerila sayap kiri yang lain pada masa itu, walaupun kebanyakan penyokongnya beragama Islam.

Kumpulan Islam seperti Ikhwanul Muslimin sebelum ini telah mengelak konflik bersenjata dan sebahagian besarnya mendedikasikan komitmen mereka bekerja untuk masyarakat yang lebih beragama.

Tetapi keadaan itu berubah di bawah kepimpinan Sheikh Ahmed Yassin, seorang ‘quadriplegic’ (lumpuh) yang berkarisma yang tinggal di Gaza dengan membantu menubuhkan beberapa pertubuhan Islam di Gaza termasuk Mujama al-Islamiya, yang mendapat sokongan dengan menubuhkan rangkaian perkhidmatan sosial termasuk sekolah, klinik dan perpustakaan.

Tidak lama selepas tercetusnya intifadah pertama, Yassin menggunakan sokongan untuk Mujama al-Islamiya sebagai asas untuk pembentukan Hamas pada tahun 1987 dalam pakatan dengan Islamis lain.

Israel sentiasa menafikan bahawa mereka menggalakkan kebangkitan gerakan Islamis di Gaza tetapi ia melihat kumpulan itu sebagai cara melemahkan sokongan kepada PLO dan mengiktiraf Mujama al-Islamiya sebagai badan amal, membenarkannya beroperasi secara bebas dan membina sokongan.
Israel juga meluluskan penubuhan Universiti Islam Gaza, yang menjadi tempat pembiakan sokongan kepada Hamas.

Bilakah intifadah pertama?

Israel menganggap penduduk Palestin di bawah kawalannya sebagai sebahagian besarnya tenang walaupun ia terus meluaskan penempatan Yahudi di Gaza dan Tebing Barat dan mengambil alih tanah Arab. Rakyat Palestin juga dianggap sebagai buruh kasar yang murah, yang sebahagian besarnya di dalam Israel.

Ilusi itu telah hancur pada tahun 1987 apabila anak muda Palestin bangkit. Pemberontakan itu ditandai dengan melontar batu secara besar-besaran. Tentera Israel bertindak balas dengan tangkapan besar-besaran dan hukuman kolektif.

Intifadah itu sebahagian besarnya diiktiraf sebagai satu kejayaan bagi rakyat Palestin, membantu mengukuhkan identiti mereka secara bebas daripada negara-negara Arab jiran dan memaksa Israel ke dalam rundingan.

Ia juga menguatkan pengaruh Yasser Arafat untuk membuat kompromi dengan Israel, termasuk mengamalkan prinsip penyelesaian dua negara.

Apa yang berlaku kepada proses damai?

Ketika intifada pertama berakhir pada tahun 1993, proses damai Oslo bermula dengan rundingan rahsia antara Israel dan PLO. Perdana menteri Israel ketika itu, Yitzhak Rabin, menandatangani perjanjian dengan Arafat bertujuan untuk memenuhi “hak rakyat Palestin untuk menentukan nasib sendiri” walaupun Rabin tidak menerima prinsip negara Palestin.

Perjanjian Oslo menubuhkan Pihak Berkuasa Kebangsaan Palestin, memberikan tadbir urus sendiri yang terhad ke atas kawasan Tebing Barat dan Semenanjung Gaza.

Rundingan selanjutnya bertujuan untuk menyelesaikan isu-isu seperti status Baitulmaqdis, masa depan penempatan Israel dan hak pulang untuk berjuta-juta rakyat Palestin yang masih diklasifikasikan sebagai pelarian selepas nenek moyang mereka tidak pernah dibenarkan pulang ke rumah mereka.

Beberapa rakyat Palestin terkemuka menganggap perjanjian itu sebagai satu bentuk penyerahan sementara manakala pemimpin Israel yang berpengaruh, menentang menyerahkan penempatan atau wilayah.

Di kalangan warga Israel, tuduhan politik terhadap usaha Oslo diketuai oleh bakal perdana menteri Ariel Sharon dan Benjamin Netanyahu, yang memimpin perhimpunan di mana Rabin digambarkan sebagai Nazi. Balu Rabin menyalahkan dua lelaki itu atas pembunuhan suaminya oleh seorang ultranasionalis Israel pada tahun 1995.

Apakah yang menyebabkan intifadah kedua?

Rundingan damai terhenti sehingga kegagalan percubaan Bill Clinton untuk menjadi perantara perjanjian terakhir di Camp David pada tahun 2000, yang menyumbang kepada tercetusnya intifada kedua.

Pemberontakan itu nyata berbeza daripada intifada pertama kerana pengeboman berani mati yang meluas terhadap orang awam Israel yang dilancarkan oleh Hamas dan kumpulan lain, dan skala tindakan balas tentera Israel.

Pada masa pemberontakan berakhir pada 2005, lebih 3,000 rakyat Palestin dan 1,000 warga Israel telah mati.

Dampak politik intifada adalah ketara. Ia membawa kepada pengerasan sikap di kalangan rakyat Israel biasa dan pembinaan tembok Tebing Barat.

Tetapi ia juga mendorong perdana menteri ketika itu Ariel Sharon untuk mengatakan bahawa Israel tidak boleh terus menduduki wilayah Palestin – walaupun dia tidak mengatakan bahawa alternatif itu adalah negara Palestin yang merdeka.

Adakah Gaza masih diduduki?

Satu akibat daripada intifada kedua ialah keputusan Sharon untuk “melepaskan diri” daripada rakyat Palestin bermula pada 2005 dengan penutupan penempatan Israel di Gaza dan beberapa bahagian di utara Tebing Barat. Tidak jelas sejauh mana Sharon akan pergi dengan polisi ini kerana dia diserang angin ahmar dan koma pada tahun berikutnya.

Status Gaza sejak pemisahan masih dipertikaikan. Israel berkata ia tidak lagi diduduki. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata sebaliknya kerana kawalan berterusan Israel ke atas ruang udara dan perairan wilayah, dan juga akses ke wilayah itu, bersama dengan Mesir. Israel juga telah menyekat enklaf (wilayah) itu sejak Hamas berkuasa pada 2006.

Di samping itu, ramai rakyat Palestin di Gaza tidak melihat diri mereka sebagai entiti yang berasingan daripada seluruh wilayah mereka di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur dan berpendapat bahawa secara keseluruhan mereka kekal diduduki.

Mengapa Hamas menguasai Gaza?

Hamas memenangi pilihan raya perundangan Palestin 2006 sebahagiannya kerana tindak balas terhadap rasuah dan genangan politik parti pemerintah Fatah.

Pemimpin Hamas Ismail Haniya dilantik sebagai perdana menteri. Israel mula menangkap ahli parlimen Palestin Hamas dan mengenakan sekatan terhadap Gaza.

Hubungan yang merosot antara Hamas dan Fatah mengakibatkan keganasan. Perjanjian untuk membentuk kerajaan perpaduan nasional runtuh dan Hamas mengetuai pengambilalihan bersenjata ke atas Gaza manakala Fatah terus mengawal Pihak Berkuasa Palestin di Tebing Barat. Tidak ada pilihan raya sejak itu.

Hamas terus menyerang Israel dari Gaza, kebanyakannya menggunakan roket sehingga pencerobohan darat terbaru. Israel telah mengekalkan sekatan ketat wilayah itu yang telah menyumbang kepada kemerosotan keadaan hidup dan kemiskinan yang semakin teruk rakyat Palestin.

Di manakah semua konflik ini sekarang?

Walaupun kerajaan barat masih memberi kata-kata kepada penyelesaian dua negara, tidak ada kemajuan ke arah perjanjian di bawah perdana menteri Israel yang paling lama berkhidmat, Benjamin Netanyahu, yang telah berulang kali berkata beliau tidak akan menerima rakyat Palestin.

Konflik bersenjata yang berterusan antara Israel dan Hamas Palestin tercetus pada 7 Oktober 2023 lalu.

Serangan mengejut yang diselaraskan ke atas wilayah Israel bermula dengan serangan sekurang-kurangnya 5 ribu roket, yang dilancarkan dari Semenanjung Gaza yang dikuasai Hamas terhadap wilayah Israel. Hingga kini, lebih 2 ribu rakyat Palestin terkorban akibat serangan balas Zionis Israel.

  • Sumber : The Guardian & CFR.ORG
Facebook
Twitter
WhatsApp