TERKINI

Dari mana X-Ray muncul

Penemu sinar X, Wilhelm Conrad Rontgen, dilahirkan pada tahun 1845, di bandar Lennep, Jerman.

Wilhelm Conrad Rontgen (gambar kecil) – malayadaily.com

Beliau menerima Ph.D. pada tahun 1869 dari Universiti Zurich. Untuk tempoh sembilan belas tahun mendatang, Rontgen bekerja di beberapa universiti yang berbeza, secara beransur-ansur memperoleh reputasi sebagai saintis yang cemerlang dan disegani.

Pada tahun 1888, beliau dilantik sebagai profesor fizik dan pengarah Institut Fizikal di Universiti Wurzburg. Di sana, Rontgen membuat penemuan yang menjadikannya terkenal.

Pada 8 November 1895, Rontgen telah melakukan beberapa eksperimen dengan sinar katod. Sinar katod terdiri daripada aliran elektron. Aliran kuasa yang dihasilkan dengan menggunakan voltan tinggi antara elektrod yang diletakkan pada setiap hujung tiub kaca tertutup yang mana hampir semua udara telah dikeluarkan.

Sinar katod sendiri tidak begitu menembusi, dan mudah dihentikan oleh udara dalam jarak beberapa sentimeter.

Pada kesempatan melakukan proses kajian itu, Rontgen telah menutup sepenuhnya tiub sinar katodnya dengan kertas hitam tebal, supaya walaupun arus elektrik dihidupkan, tiada cahaya dapat dilihat dari tiub itu.

Walau bagaimanapun, apabila Rontgen menghidupkan arus dalam tiub sinar katod, dia terkejut melihat skrin pendarfluor yang terletak di atas bangku berhampiran mula bersinar, seolah-olah cahaya telah merangsangnya.

Dia mematikan tiub, dan skrin (yang disalut dengan barium platinocyanide, bahan pendarfluor berhenti bercahaya.

Memandangkan tiub sinar katod ditutup sepenuhnya, Rontgen menyedari bahawa beberapa bentuk sinaran yang tidak kelihatan, datang dari tiub apabila arus elektrik dihidupkan.

Kerana sifatnya yang misterius, dia menamakan sinaran halimunan ini sebagai “X-ray” –“X” sebagai simbol matematik biasa untuk sesuatu yang tidak diketahui.

Teruja dengan penemuan yang disengajakan itu, Rontgen menggugurkan penyelidikannya yang lain dan menumpukan perhatian untuk menyiasat sifat-sifat sinar-X.

Dalam beberapa minggu dia bekerja keras, dia menemui fakta berikut:
(1) X-ray boleh menyebabkan pelbagai bahan kimia lain selain barium platinocyanide menjadi pendarfluor.
(2) X-ray boleh melalui (menembusi) banyak bahan yang legap kepada cahaya biasa. Khususnya, Rontgen menyedari bahawa sinar-X boleh melalui dagingnya, tetapi dihalang oleh tulangnya. Dengan meletakkan tangannya di antara tiub sinar katod dan skrin pendarfluor, Rontgen dapat melihat pada skrin bayang-bayang tulang di tangannya.
(3) X-ray bergerak dalam garis lurus; tidak seperti zarah bercas elektrik, sinar-X tidak dipesongkan oleh medan magnet.

Pada Disember 1895, Rontgen menulis kertas kajiannya yang pertama mengenai sinar-X.
Laporannya segera menimbulkan minat dan keterujaan yang besar dikalangan saintis. Dalam beberapa bulan, beratus-ratus saintis telah menyiasat sinar-X, dan dalam tempoh setahun kira-kira seribu kertas telah diterbitkan mengenai topik itu!

Salah seorang saintis yang penyelidikannya didorong secara langsung oleh penemuan Rontgen ialah Antoine Henri Becquerel. Becquerel, walaupun berhasrat untuk menyiasat sinar-X, sebaliknya kebetulan melihat fenomena radioaktiviti yang lebih penting.

Secara umum, sinar-X, dijana apabila elektron bertenaga tinggi menyerang objek. Sinar-X itu sendiri tidak terdiri daripada elektron, tetapi lebih kepada gelombang elektromagnet. Oleh itu, ia pada dasarnya serupa dengan sinaran yang boleh dilihat (iaitu, gelombang cahaya), kecuali panjang gelombang sinar-X adalah jauh lebih pendek.

Aplikasi sinar-X disedari untuk penggunaan dalam diagnosis perubatan dan pergigian. Aplikasi lain ialah radioterapi, di mana sinar-X digunakan untuk memusnahkan tumor malignan atau untuk menghentikan pertumbuhannya.

X-ray juga mempunyai banyak aplikasi perindustrian. Sebagai contoh, ia boleh digunakan untuk mengukur ketebalan bahan tertentu atau untuk mengesan kecacatan tersembunyi.

X-ray juga berguna dalam banyak bidang penyelidikan saintifik, dari biologi hingga astronomi. Khususnya, sinar-X telah membantu saintis mendapatkan banyak maklumat mengenai struktur atom dan molekul.

Rontgen berhak mendapat pujian penuh untuk penemuan sinar-X. Dia bekerja secara sendirian, penemuannya tidak dijangka. Malah, penemuannya itu, memberi dan merangsang Becquerel dan penyelidik lain untuk mengkaji dengan lebih mendalam keupayaan sinar X.

Pada tahun 1901, Rontgen adalah penerima Hadiah Nobel dalam fizik, yang pertama pernah dianugerahkan. Beliau meninggal dunia pada tahun 1923, di Munich, Jerman. – Pustaka Malaya

Facebook
Twitter
WhatsApp