TERKINI

REE : Apakah Unsur Nadir Bumi? Mengapa Ia Penting?

Nadir Bumi (Rare Earth Element) – foto Intelligent Living

Menurut agensi American Geo-Sciences, unsur nadir bumi (REE) ialah satu set tujuh belas unsur logam. Ini termasuk lima belas lantanida pada jadual berkala ditambah skandium dan yttrium.

Unsur nadir bumi adalah bahagian penting bagi kebanyakan peranti berteknologi tinggi. Siaran berita Tinjauan Geologi A.S. “Going Critical” menerangkan:

“Unsur nadir bumi (REE) adalah komponen yang diperlukan bagi lebih 200 produk merentasi pelbagai aplikasi, terutamanya produk pengguna berteknologi tinggi, seperti telefon selular, pemacu keras komputer, kenderaan elektrik dan hibrid, serta monitor skrin rata dan televisyen.

Aplikasi pertahanan penting termasuk paparan elektronik, sistem panduan, laser dan sistem radar dan sonar. Walaupun jumlah REE yang digunakan dalam produk mungkin bukan bahagian penting produk itu mengikut berat, nilai atau volum, REE boleh diperlukan untuk peranti berfungsi.

Contohnya, magnet yang diperbuat daripada REE selalunya mewakili sebahagian kecil sahaja daripada jumlah berat, tetapi tanpanya, motor gelendong dan gegelung suara desktop dan komputer riba tidak akan dapat dilakukan.

Pada tahun 1993, 38 peratus pengeluaran REE dunia adalah di China, 33 peratus di Amerika Syarikat, 12 peratus di Australia, dan lima peratus setiap satu di Malaysia dan India.

Beberapa negara lain, termasuk Brazil, Kanada, Afrika Selatan, Sri Lanka, dan Thailand, membentuk bakinya. Walau bagaimanapun, pada tahun 2008, China menyumbang lebih daripada 90 peratus pengeluaran REE dunia, dan menjelang 2011, China menyumbang 97 peratus daripada pengeluaran dunia.

Bermula pada tahun 1990 dan seterusnya, bekalan REE menjadi isu apabila Kerajaan China mula mengubah jumlah REE yang dibenarkan untuk dikeluarkan dan dieksport. Kerajaan China juga mula mengehadkan bilangan syarikat usaha sama China dan China-asing yang boleh mengeksport REE dari China.

Di Malaysia, Jabatan mineral dan geosains telah menemui 16.1 juta tan unsur nadir bumi bukan radioaktif (NR-REE) di Malaysia dengan nilai pasaran RM809.6 bilion. – malayadaily.com

Facebook
Twitter
WhatsApp