TERKINI

Bakar Kitab Suci al-Quran, Malaysia harap Denmark Bertindak

Gambar hiasan – foto Berita Harian

KUALA LUMPUR, 9 Ogos 2023 – Malaysia berharap Denmark dapat mengambil tindakan terhadap kumpulan anti-Islam dan ultranasionalis Denmark yang meningkatkan serangannya terhadap al-Quran pada Isnin, meskipun mendapat kecaman meluas.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar yang mengulangi pendirian kerajaan mengutuk sekeras-kerasnya tindakan sedemikian berkata, Malaysia akan meneruskan usaha menerangkan kesucian agama Islam kepada dunia.

“Ada antara mereka menggunakan alasan hak kebebasan bersuara, tetapi dalam kebebasan itu perlu ada hadnya. Kita mengharapkan ada tindakan sewajarnya diambil kepada pihak yang melakukan perkara terkutuk ini,” katanya kepada pemberita selepas pra pelancaran Majlis Tilawah dan Menghafaz Al-Quran Peringkat Antarabangsa (MTHQA) ke-63 di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan media berhubung tindakan anggota Danske Patrioter (Patriot Denmark) membakar salinan kitab suci umat Islam di hadapan kedutaan Turkiye, Algeria, Pakistan, Iran dan Indonesia di Copenhagen.

Mohd Na’im berkata, pihaknya bersama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Yayasan Dakwah Islam Malaysia (Yadim) telah mengambil langkah membalas tindakan terkutuk itu melalui penerbitan sejuta naskhah al-Quran untuk diagihkan kepada masyarakat di seluruh dunia termasuk dalam bahasa Sweden dan Denmark.

Menurutnya 2,000 naskah al-Quran telah diserahkan kepada kerajaan Kemboja ketika lawatan kerja Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke negara itu pada Mac lepas.

“Pada masa sama RM1.8 juta berjaya dikumpul dari sumbangan orang ramai untuk menerbitkan al-Quran dalam pelbagai bahasa dan akan diagihkan ke seluruh dunia,” katanya. – Bernama

Facebook
Twitter
WhatsApp