TERKINI

KKM Akan Tubuhkan Institut Kebangsaan Rawatan Pra-Hospital Dan Perubatan Bencana

Zaliha Mustafa – foto Newswav

KUALA LUMPUR, 23 Ogos 2023 – Kementerian Kesihatan (KKM) akan menubuhkan Institut Kebangsaan Rawatan Pra-Hospital dan Perubatan Bencana sebagai usaha untuk memastikan penyampaian perkhidmatan terbaik dapat diberikan kepada rakyat, terutama ketika berdepan bencana.

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa, berkata selain itu, kerjasama hotspot antara kementerian dengan St John Ambulans Malaysia (SJAM) dan Bulan Sabit Merah Malaysia (BSMM) sejak 2014 juga akan diperkemaskan bagi melaksanakan usaha berkenaan.

“Perkongsian kepakaran antara petugas barisan hadapan KKM dan EMRS (Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) seperti berkaitan latihan keselamatan kebakaran dan pengurusan bencana juga harus diteruskan untuk memastikan tugas mereka dapat dilaksana dengan cekap dan selamat,” katanya menerusi hantaran Facebooknya, semalam.

Terdahulu, Dr Zaliha menyaksikan Majlis Menandatangani Nota Persefahaman Kerjasama Strategik antara KKM dan JBPM bagi memperkasa Perkhidmatan Rawatan Pra-Hospital dan Ambulans (PRPA) di negara ini.

Beliau menjelaskan jalinan kerjasama antara KKM dan JBPM dalam meningkatkan keupayaan perkhidmatan pra-hospital telah diwujudkan dengan Pelancaran Emergency Air Ambulance Rescue Service (EMARS).

Katanya, kolaborasi KKM-JBPM itu dilakukan melalui perkongsian sumber kenderaan EMRS, penempatan anggota KKM digerakkan bersama kenderaan EMRS; perkhidmatan ”online medical direction‘ dari Pusat Penyelarasan Kecemasan Perubatan (MECC) kepada EMRS dan penempatan latihan dalam kerja bagi pasukan EMRS di Jabatan Kecemasan dan Trauma Hospital KKM. – Bernama

Facebook
Twitter
WhatsApp