TERKINI

‘Langkah Dubai’ : Kerajaan tidak terkesan, kata Anwar

Gambar hiasan – foto Berita Harian

PUTRAJAYA, 2 Dis 2023 – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa kerajaan Perpaduan tidak terkesan dengan ‘Langkah Dubai’ yang didakwa digerakkan oleh pemimpin parti pembangkang untuk menjatuhkan kerajaan sedia ada.

Menurutnya, tumpuan kerajaan adalah untuk terus bekerja membangunkan negara dan rakyat.

“Itu kerja mereka. Bagi saya (ia) tidak beri kesan dan yang penting kita sudah lancarkan satu program penting bagi rakyat,” katanya ketika ditemui pemberita selepas melancarkan Sistem Pangkalan Data Utama (PADU) di sini pada Selasa.

Sebelum ini, Timbalan Ketua Pengarah (Komunikasi Komuniti) Jabatan Komunikasi Komuniti (J-KOM), Datuk Ismail Yusop mendedahkan wujud cubaan tersebut.

Rancangan itu didakwa timbul sewaktu percutian pemimpin Perikatan Nasional (PN) termasuk daripada pihak kerajaan di ibu kota Emiriah Arab Bersatu (UAE) baru-baru ini.

Pertemuan itu diadakan untuk memberikan tugas khusus kepada ‘pegawai’ yang bertanggungjawab bagi mengenal pasti ahli-ahli Parlimen yang berpotensi mengalih sokongan mereka kepada pembangkang.

Selain pemimpin pembangkang, ia dipercayai turut disertai tokoh politik veteran berpengaruh, termasuk dituduh menggunakan ‘sumber asing’ untuk menggulingkan pentadbiran diterajui Anwar.

Bagaimanapun, beberapa pemimpin PN menafikan bahawa wujudnya rancangan seumpama itu. – Sinar Harian

Facebook
Twitter
WhatsApp