TERKINI

‘Ugutan’ Dedah Kertas Siasatan Adalah Salah Guna Kuasa, Kata Mahathir

Mahathir Mohamad – foto malayadaily.com

KUALA LUMPUR, 20 Julai 2023 – Bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa ‘ugutan’ untuk mendedahkan kertas siasatan oleh polis berkenaan menteri-menteri UMNO yang lama adalah satu salah guna kuasa.

Tegasnya, pendedahan itu sepatutnya melibatkan semua pihak, termasuk menteri pada masa sekarang.

“Saya tahu ada kertas siasatan terhadap Anwar sendiri, walaupun tidak melihatnya. Polis bagi tahu semasa saya perdana menteri.

“Undang-undang dibuat untuk semua orang, bukan untuk parti lawan sahaja. Apakah ugutan dan tindakan seperti ini diizin oleh demokrasi?

“Siasatan oleh polis dan SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) perlu dilakukan, tetapi bukan untuk ugutan politik. Jika benar ada jenayah, tindakan undang-undang hendaklah diambil. Amatlah tidak bertanggungjawab jika diguna untuk politik parti,”

Mahathir dalam satu kenyataan menerusi facebook berkata, ramai dalam kalangan kenamaan Melayu berada dalam ketakutan kerana bimbang akan dikenakan tindakan termasuk saman dan pendakwaan di mahkamah.

Beliau juga berkata, golongan berkenaan bimbang jika ada orang tertentu akan melaporkan kepada polis dan berdepan siasatan.

“Mereka tidak senang dengan prestasi kerajaan sekarang. Banyaklah sebab kerana berpendapat kerajaan sekarang tidak baik. Mereka menyatakan ini apabila ditemui.

“Tetapi mereka enggan menyertai sebarang gerakan yang memiliki pendapat yang sama. Ini kerana mereka takut jika dikenal pasti oleh kerajaan dan tindakan akan diambil terhadap mereka,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Mahathir juga mendakwa, ada antara kenamaan itu yang takut jawatan mereka ditukar kepada lebih rendah atau dilucut terus malah ada yang takut kontrak mereka ditarik balik atau diganggu.

“Ada ugutan untuk hantar kereta polis ke hadapan rumah mereka dan takut akan dimasukkan ke dalam tahanan polis.

“Tidak ada caj (pendakwaan) tetapi jika masuk dalam tahanan walaupun hanya beberapa hari sahaja, tekanan jiwa amat teruk,” dakwanya. – malayadaily.com

Facebook
Twitter
WhatsApp