TERKINI

PAT Bersatu : Usul tambahbaik pentadbiran parti

Bersatu – foto Utusan Malaysia

KUALA LUMPUR, 22 Nov 2023 – Usul meminda perlembagaan bagi menambah baik urusan pentabiran parti akan dibentangkan pada Perhimpunan Agung Tahunan (PAT) Bersatu 2023 di Pusat Konvensyen Ideal (IDCC), Shah Alam, dari Khamis hingga Sabtu ini.

Naib Presiden Bersatu, Datuk Dr Radzi Jidin merangkap Pengerusi Jawatankuasa PAT Bersatu 2023 berkata usul itu juga adalah selaras dengan tumpuan atau tema persidangan tahunan kali keenam, iaitu tekad memperjuang semangat parti demi kesejahteraan rakyat serta negara.

“Pindaan Perlembagaan ini adalah perkara-perkara berkaitan pentadbiran dan juga operasi Bersatu. Lebih kepada perkara-perkara yang melibatkan pentadbiran yang kita mendapat maklum balas daripada akar umbi.

“Ada penambahbaikan dari sudut pentadbiran perlu kita laksanakan. Perkara yang sudah lama kita bincang dan akan dibawa untuk diluluskan dalam perhimpunan agung ini,” katanya pada sidang media berhubung PAT Bersatu 2023 di ibu pejabat Perikatan Nasional (PN), di sini hari ini.

Radzi juga berkata bahawa usul pindaan perlembagaan parti itu hanya berhubung perkara asas pentadbiran Bersatu dalam memperkukuhkan parti itu dan tiada kaitan dengan isu anti lompat parti.

Selain itu, beliau berkata usul lain yang juga akan dibentangkan pada persidangan kali ini adalah berkaitan keadaan di Palestin.

Katanya, seramai seramai 2,054 perwakilan seluruh negara akan menyertai perhimpunan itu.

Menurutnya, seramai 760 perwakilan bagi sayap Srikandi Bersatu dan manakala seramai 859 perwakilan sayap Armada akan menyertai konvensyen masing-masing pada Khamis ini. – Bernama

Facebook
Twitter
WhatsApp