TERKINI

Penceramah pro-zionis: Mahasiswa UM mahu boikot fakulti jika Naib Canselor tak beri penjelasan

Protes mahasiswa UM – foto Awani

KUALA LUMPUR, 27 Apr 24 – Sekumpulan mahasiswa Universiti Malaya (UM) mengadakan perhimpunan membantah tindakan menjemput penceramah pro-Zionis memberi ceramah di institusi itu baru-baru ini.

Demonstrasi yang berlangsung di hadapan Dewan Tunku Canselori kira-kira jam 2.30 petang itu disertai puluhan mahasiswa yang turut mengibarkan bendera Palestin.

Presiden Kesatuan Mahasiswa UM (KMUM), Nur Nazirah Abdullah berkata pihaknya tidak teragak-agak untuk menggerakkan boikot terhadap fakulti yang bertanggungjawab atas jemputan itu sekiranya Naib Canselor UM tidak mengemukakan penjelasan mengenainya.

“Saya tidak teragak-agak untuk mengajak rakan-rakan UM untuk memboikot, tidak hadir ke kelas, khususnya yang terbabit. Saya rasa ini bukan kesilapan. Sebaliknya suatu yang disengajakan,” katanya di sini, semalam.

Presiden Neo-Siswa UM, Muhammad Alif Haiqal Amran pula ketika berucap dalam perhimpunan berkenaan menuntut penjelasan daripada pihak pentadbiran dalam tempoh 24 jam.

UM menerima kecaman kerana dikatakan membenarkan Profesor Sains Politik, Bruce Gilley dari Amerika Syarikat (AS) menyebarkan propaganda Zionis dan menuduh ahli politik Malaysia yang menyokong perjuangan Palestin menyebarkan kebencian terhadap Yahudi.

Gilley turut dikatakan menuduh ahli politik Malaysia menggesa ‘Holocaust kedua’ atau pembunuhan beramai-ramai terhadap orang Yahudi selain juga menyerang bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pada Khamis, UM tampil memohon maaf kepada semua pihak sambil melahirkan rasa kesal terhadap kenyataan kontroversi dibuat Gilley, ketika tampil sebagai penceramah jemputan universiti itu. – Awani

Facebook
Twitter
WhatsApp