TERKINI

‘PN Beri Gambaran PRN Akan Ubah Kerajaan Pusat’, Mengelirukan, kata Anthony Loke

Anthony Loke – malayadaily.com

KUALA TERENGGANU, 4 Ogos 2023 – Agenda yang dimainkan Perikatan Nasional (PN) bahawa jika mereka menang besar dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) 12 Ogos ini akan turut mengubah kerajaan Pusat adalah suatu tindakan tidak bertanggungjawab, kata Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke.

Beliau berkata kenyataan itu juga menunjukkan bahawa gabungan itu sudah ketandusan modal dengan mengeluarkan kenyataan yang bertujuan untuk mengelirukan rakyat.

“PRN ini untuk tentukan kerajaan negeri. Bukan untuk tentukan kerajaan Pusat. Kerajaan Perpaduan ketika ini yang disertai pelbagai parti sudah stabil dan kukuh. Terutamanya sekali apabila kita dapat sokongan kuat daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

“Apabila Premier Sarawak (Tan Sri Abang Johari Tun Openg) dan Ketua Menteri Sabah (Datuk Seri Hajiji Noor) turun bersama-sama Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) untuk iring calon Menteri Besar Selangor (Datuk Seri Amirudin Shari) sewaktu penamaan calon, itu sudah beri signal bahawa Kerajaan Perpaduan ini kukuh,“ katanya kepada pemberita selepas hadir pada Majlis Dialog bersama Persatuan Ibu Bapa dan Guru Sekolah Menengah Kebangsaan Chung Hwa We Sin di sini, hari ini.

Beliau yang juga Menteri Pengangkutan berkata dengan sokongan padu daripada pemimpin itu, ia tidak memungkinkan sebarang usaha untuk menggulingkan Kerajaan Perpaduan mahupun Anwar yang sentiasa mendapat sokongan penuh ahli Parlimen Pakatan Harapan dan Barisan Nasional.

PRN di Terengganu, Kelantan, Kedah, Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan pada 12 Ogos ini akan diadakan serentak dengan Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Terengganu, dengan pengundian awal ditetapkan pada 8 Ogos ini. – Bernama

Facebook
Twitter
WhatsApp