TERKINI

Projek ECRL Rekod 10 Juta Jam Bekerja Tanpa Kemalangan

foto kredit malaysian reserves

KUALA TERENGGANU, 19 Mac 2023 – Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) mencatatkan pencapaian membanggakan apabila berjaya merekodkan 10 juta jam bekerja tanpa kemalangan (LTI).

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan semalam, Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) berkata pencapaian itu direkodkan pada hujung Februari lepas, berasaskan pelaksanaan bekerja secara selamat 24 jam sehari dan tujuh hari seminggu serta kerjasama yang efektif di setiap peringkat projek.

Sehingga kini, projek ECRL dianggarkan mempunyai 17,000 tenaga kerja yang merangkumi kakitangan daripada pemilik projek, kontraktor dan sub-kontraktor.

Ketua Pegawai Eksekutif MRL, Datuk Seri Darwis Abdul Razak berkata ECRL telah melancarkan kempen keselamatan yang pertama pada Mac 2021 dan giat menjalankan penambahbaikan progresif terhadap sistem pengurusan keselamatan, antaranya latihan kepada lebih 1,000 kakitangan melalui simulasi dan latihan ketangkasan reaktif.

Menurutnya, latihan berkenaan dilaksanakan di Pusat Latihan Keselamatan di Kemaman, Maran dan Bentong yang telah diluluskan oleh Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerja (DOSH). – sumber AWANI

Facebook
Twitter
WhatsApp