TERKINI

Stoking kalimah Allah: PBT batal lesen perniagaan syarikat pengedar

foto Malaysiagazette

KUALA LUMPUR, 21 Mac 2024 – Majlis Perbandaran Batu Pahat (MPBP) menyerahkan notis pembatalan lesen perniagaan dan menutup operasi perniagaan syarikat Xin Jian Chang Sdn Bhd.

Syarikat Xin Jian Chang terbabit dengan kontroversi pengedaran stoking tertera kalimah Allah di kedai serbaneka KK Mart sehingga mencetus kemarahan umat Islam di negara ini.

MPBP berkata, penyerahan notis itu susulan perlanggaran syarat aktiviti lesen perniagaan yang diluluskan oleh MPBP iaitu stor dan pengedar kasut.

“Penyerahan notis itu disaksikan oleh Yang Dipertua MPBP, Ezahar Abu Sairin bersama Ketua Whip, Timbalan dan Ahli Majlis MPBP di Menara MPBP, pada Rabu.

“Pengarah Urusan Xin Jian Chang, Soh Hui San telah menerima notis tersebut,” katanya dalam satu kenyataan, pada Rabu.

Mengulas lanjut, MPBP berkata, tindakan itu diambil di bawah peruntukan Undang-Undang Kecil 13(2) dan Undang-Undang Kecil 49(2) Undang-Undang Kecil Perlesenan Tred, Perniagaana dan Perindustrian MPBP 2016.

Pada Selasa, Polis Diraja Malaysia (PDRM) membuka dua kertas siasatan berhubung isu penjualan stoking tertera kalimah Allah di kedai serbaneka KK Super Mart, yang tular baru-baru ini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain dilaporkan berkata, setakat ini sebanyak 42 laporan polis diterima si seluruh negara.

Sabtu lalu, pengurusan tertinggi KK Super Mart menyatakan rasa kesal dengan insiden penjualan stoking yang tertera tulisan kalimah Allah di salah sebuah cawangannya di Bandar Sunway Pyramid, Petaling Jaya, sebelum tular di media sosial. – Awani

Facebook
Twitter
WhatsApp