TERKINI

Strategi Kerajaan Kurang Beri Tumpuan Industri Keselamatan Makanan, Kata Prof Barjoyai

Gambar hiasan – foto The Star

KUALA LUMPUR, 8 Sept 2023 – Prof Emeritus Dr Barjoyai Bardai menyatakan bahawa tumpuan kepada industri keselamatan makanan kurang ditonjolkan dalam strategi kerajaan mengemudi naratif ekonomi negara.

Beliau yang juga pensyarah Pusat Pengajian Siswazah Perniagaan, Universiti Tun Abdul Razak (UNIRAZAK) berkata, kerajaan perlu bertindak mengindustrikan sektor pertanian kecil-kecilan untuk membawa masuk lebih banyak pelaburan.

“Saya melihat bahawa keselamatan makanan sebagai satu strategi yang penting. Strategi kita sepatutnya ialah mengindustrikan keselamatan makanan ini.

“Selama ini kita ada inisiatif untuk petani kecil tetapi kita tidak mengindustrikan. Kalau kita berbuat demikian kita boleh bawa masuk pelaburan dan teknologi,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam program Dialog Tiga Penjuru terbitan Astro AWANI pada Khamis.

Barjoyai mencadangkan agar sektor perindustrian yang lain wajar dikemudiankan bertujuan memberi lebih banyak tumpuan kepada industri keterjaminan makanan.

Selain itu, beliau menegaskan kerajaan juga perlu memberi tumpuan istimewa kepada sektor perkhidmatan khususnya industri pelancongan yang membawa pulangan pendapatan yang besar kepada negara.

Seterusnya, Barjoyai mahu sektor pelancongan dihubungkan dengan industri lain termasuk keselamatan makanan, kesihatan, pendidikan dan gastronomi bagi meningkatkan nilai industri terbabit.

“Kita pernah mencapai 26 juta pelancong datang ke Malaysia setahun. Kini hanya 16 juta pelancong dicatatkan. Sasaran baharu 18 juta.

“Kita perlu tumpukan sektor pelancongan dan dikaitkan dengan keselamatan makanan, industri pengajian tinggi, industri kesihatan, industri pelancongan gastronomi.

“Semua ini boleh dikaitkan dan akhirnya mewujudkan suatu yang komprehensif,” katanya lagi. – Awani

Facebook
Twitter
WhatsApp