TERKINI

Beras oh Beras

Gambar hiasan – malayadaily.com

Kebelakangan ini, rakyat dibelenggu dengan masalah bekalan beras. Beras merupakan makanan ruji utama rakyat Malaysia dengan purata pemakanan 71kg per kapita.

Walaupun permintaan beras negara adalah tinggi, Malaysia hanya menghasilkan 62.2% daripada jumlah penggunaan tempatan, dan selebihnya diimport daripada India, Thailand, Vietnam dan Kemboja.

Beras yang diimport sudah tentu lebih mahal atas faktor logistik dan kadar tukaran wang. Oleh yang demikian, beras tempatan merupakan barangan harga terkawal pada harga siling RM26 untuk 10kg agar rakyat Malaysia dapat membeli beras pada harga yang munasabah.

Mutakhir, India sebagai pengeksport beras terbesar dunia telah menyekat pengeksportan beras bukan basmathi. Ini membuatkan harga beras import naik mendadak antara 20%-35%.

Lanjutan itu, permintaan kepada beras tempatan meningkat. Peruncit sebaliknya memaklumkan bekalan beras tempatan berkurangan dan ramai pengguna yang terpaksa membeli beras import pada harga yang tinggi.

Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM), Datuk Seri Mohamad Sabu mengatakan kekurangan bekalan beras tempatan ini adalah hasil pembelian panik oleh pengguna. Namun, kenyataan ini agak pelik bila mana bekalan beras yang berkurangan kepada peruncit.

Terdapat ketidak telusan di peringkat bekalan yang melibatkan pembekal dan pemborong yang lazimnya terkesan daripada kenaikan harga barang mendadak. Contohnya, kenaikan harga beras import akan mengurangkan permintaan dan pembekal akan mengalami kesukaran untuk menjualnya.

Pada masa yang sama, jika beras tempatan pula berkurangan, pengguna kekurangan pilihan dan akan terpaksa membeli beras import. Dalam pada itu, beras tempatan juga boleh dibungkus semula sebagai beras import untuk dibekal pada harga yang jauh lebih tinggi.

Jika pihak berwajib tidak dapat memastikan sistem kawal selia yang baik untuk memantau penyelewengan rantaian bekalan sebegini, amatlah tidak wajar untuk mereka begitu cepat menuding jari kepada pengguna.

Masalah penyelewengan pada rantai bekalan sebegini pernah terjadi kepada bekalan ayam dan telur, yang juga merupakan barangan harga terkawal sebagai sebahagian makanan ruji rakyat.

Jika pemborong dan pembekal, yang kadangkala bersepakat sehingga membentuk kartel tidak diambil tindakan dan mendapat sebentuk kekebalan, ianya bukan saja menganiaya rakyat tapi juga bakal membawa masalah keterjaminan makanan yang berterusan.

Dato’ Sri Ir. Mohd Zin bin Mohamed – Pengerusi Proklamasi Orang Melayu Selangor

Artikel ini merupakan pendapat peribadi penulis semata-mata dan tidak semestinya mewakili malayadaily.com

Facebook
Twitter
WhatsApp