TERKINI

Kenaikan harga diesel tak setara dengan bantuan B40

Foto eCentral

Parti PUTRA menyatakan pendirian kami berkenaan kenaikan harga diesel sebanyak RM3.35 seliter yang pastinya memberi beban kepada rakyat terutama golongan B40 yang menggunakan kenderaan diesel dan turut merangkumi kesejahteraan rakyat pada masa ini yang pasti terjejas dengan kenaikan harga barang-barang keperluan seharian, termasuk golongan M40 yang juga terkesan.

Pengusaha dan pengilang yang terkesan dengan kenaikan kos diesel akan menaikkan harga barang keluaran mereka. Adakah cukup dengan pemberian tunai RM200 sebulan kepada golongan bersasar? Kenaikan RM2.15 kepada RM3.35 jauh dari mencukupi jika sekadar RM200 sebulan. Kiraan atas 80 liter setiap kali isi minyak diesel sudah hampir RM300. Gila dibuatnya rakyat nanti.

Parti PUTRA mendesak bantuan kepada golongan bersasar terutama golongan B40 dari RM200 kepada RM400 setiap bulan sebagai langkah meringankan tekanan hidup rakyat marhean atau golongan bersasar akibat kenaikan harga diesel.

Jika Kerajaan dapat menjimatkan RM4 bilion apabila subsidi ditarik, maka jika ditambah bantuan tunai bulanan kepada RM400, apakah besar sangat jumlahnya dengan penjimatan hasil tarik subsidi berjumlah 4 Billion lebih?

Dulu PH terutama PMX janji minyak turun jika beliau jadi PM. Tidak disebut untuk menarik subsidi dan meriam kapur Rafizi melolong sana sini jangan cari beliau jika subsidi dimansuhkan. Sekarang muka tak malu betul. Sudah jadi badut PH.

Komitmen Keadilan dan Kepentingan Rakyat: Parti PUTRA berpegang teguh pada prinsip keadilan dan kepentingan rakyat. Bantuan yang disalurkan harus merangkumi segala kos yang terkesan oleh kenaikan harga diesel tanpa dipengaruhi oleh unsur politik demi memastikan keadilan sejati bagi kesejahteraan semua lapisan masyarakat.

Penekanan Perlaksanaan Dasar yang Berkesan: Parti PUTRA menekankan perlunya perlaksanaan bantuan secara telus, adil, dan efektif tanpa sebarang pilih kasih atas dasar politik. Setiap rakyat yang layak menerima bantuan harus mendapatkannya dengan lancar tanpa sebarang gangguan atau diskriminasi.

Parti PUTRA komited untuk terus berjuang demi kepentingan rakyat dan keadilan dalam masyarakat, memperjuangkan kemajuan dan kesejahteraan bersama.

PUTRA PERKASA NEGARA

Shahrulufti Sharif – Ketua Penerangan Parti Putra

Artikel ini merupakan pendapat peribadi penulis semata-mata dan tidak semestinya mewakili malayadaily.com

Facebook
Twitter
WhatsApp