TERKINI

Al-Zahrawi : Sumbangan sarjana Islam yang dilupakan

Salim al-Hassani (kiri) – malayadaily.com

Pengerusi Yayasan Sains, Teknologi dan Tamadun, Profesor Salim al-Hassani berkata, dalam sejarah ilmu pengetahuan, wujud kelompongan antara antara zaman renaisen hingga ke tamadun Yunani dimana sumbangan tamadun dan sarjana Islam tidak dinyatakan dalam naratif sejarah.

Sumbangan-sumbangan ini seperti dilupakan oleh sejarah sejak 1000 tahun lampau, sedangkan empayar Islam yang pernah meliputi Sepanyol dan eropah, hingga menjangkau ke bahagian China.

Berikut, dikongsikan beberapa ciptaan dan sumbangan sarjana Islam yang kini dimanfaatkan oleh warga dunia.

  1. Ilmu Pembedahan

Sekitar tahun 1,000, seorang doktor bernama Al Zahrawi menerbitkan 1,500 halaman bergambar buku ensiklopedia mengenai pembedahan yang kini digunakan di Eropah sebagai rujukan perubatan untuk 500 tahun.

Di antara banyak ciptaannya, Zahrawi menemui teknik untuk penggunaan melarutkan usus kucing untuk menjahit luka — sebelum pembedahan kedua perlu dilakukan untuk membuang jahitan. Dia juga dilaporkan melakukan pembedahan caesarean yang pertama di dunia dan telah mencipta sepasang forsep pertama.

Beliau dianggap sebagai bapa prosedur pembedahan terbuka yang pertama di dunia. Dia memperkenalkan lebih 200 jenis alat untuk pembedahan, suatu jumlah yang mengejutkan para pengkaji sejarah perubatan.

Al-Zahrawi dikatakan lahir di bandar Azahara, Cordoba, Andalusia di mana dia belajar, mengajar dan mengamalkan perubatan dan pembedahan sehingga kematiannya pada tahun 1013.

Namanya mula-mula muncul dalam tulisan Abu Muhammad bin Hazm (993–1064), yang menyenaraikannya diantara doktor terhebat Sepanyol.

Ketika hayatnya, Zahrawi adalah seorang doktor istana kepada khalifah Andalusia, Al-Hakam II.

Beliau hidup sezaman dengan ahli kimia Andalusia seperti Ibn al-Wafid, al-Majriti dan Artephius.

Zahrawi seorang yang komited dan menumpukan seluruh hidup dan kebijaksanaannya untuk kemajuan perubatan.

Sebagai seorang doktor, Zahrawi mempunyai akses kepada pengetahuan dan sumber perubatan yang paling maju pada masa itu, yang membolehkannya membangunkan pelbagai teknik dan mencipta instrumen baharu untuk melakukan prosedur pembedahan.

Zahrawi mengembangkan kemahiran dan pengetahuannya sebagai doktor dan pakar bedah, dan memberi sumbangan besar dalam bidang perubatan. Kerja beliau membantu meletakkan asas bagi teknik pembedahan moden dan telah memberi kesan yang berkekalan terhadap amalan perubatan hingga kini.

Zahrawi juga mempelopori pembedahan saraf dan diagnosis neurologi. Dia diketahui telah melakukan rawatan pembedahan kecederaan kepala, patah, kecederaan tulang belakang, hidrosefalus, efusi subdural dan sakit kepala.

Penerangan klinikal pertama prosedur pembedahan untuk hidrosefalus telah diberikan oleh Zahrawi yang dengan jelas menerangkan prosedur pemindahan cecair intrakranial untuk kanak-kanak.

Legasi ilmu pengetahuan beliau terus di warisi oleh para ilmuwan barat hingga kini. Sumbangan beliau dalam dunia perubatan, belum ada tolok bandingnya. – malayadaily.com

Facebook
Twitter
WhatsApp