TERKINI

Juruterbang MAS Tidak Sabar?

Pesawat MAS melakukan take off – Foto Big Jet TV

KUALA LUMPUR, 15 Mei 2023 – Satu rakaman video yang disiarkan oleh onemileatatime.com merakamkan detik-detik luar biasa penerbangan Malaysia Airlines MH3 yang sedang bersiap untuk berlepas ke Kuala Lumpur (KUL) di lapangan terbang Heathrow London .

Berdasarkan catatan di laman tersebut, rakaman video ini diambil pada Ahad, 7 Mei 2023, yang merakamkan kedudukan pesawat yang luar biasa dan dianggap sangat merbahaya. Rakaman tersebut boleh dilihat di sini https://www.youtube.com/watch?v=37bM_ilXkSI

Pengendali laman itu berkata apa yang kita lihat dalam rakaman tersebut adalah luar biasa, dalam erti kata jarang melihatnya.

“Tidak dinafikan bahawa apa yang kita lihat di atas adalah luar biasa, dalam erti kata yang kita tidak sering melihatnya.

“Orang di belakang Big Jet TV, yang menghabiskan sepanjang hari landasan di Heathrow, mengatakan bahawa mereka tidak pernah melihat sesuatu seperti ini sebelum ini. Mereka mengulas perkara berikut tentang bahaya prosedur ini.

Antara komentar mengenai rakaman video tersebut, enjin kecil seperti CFM56, V2500 (dalam kes ini dengan BA Jet) atau CF34 boleh menyebabkan kerosakan serius akibat tujahan berlepas.

“Enjin dan penderia paling berisiko untuk pesawat yang mengekori. Ia hampir sama buruknya dengan letupan pasir dengan zarah kecil getah dan pasir. Pada pandangan saya mereka bernasib baik salah satu daripada penderia kelajuan atau ketinggian tidak disekat!, komen di laman tersebut.

Dari video tersebut, hampir semua juruterbang berkata bahawa ini (kedudukan pesawat) berbahaya.

“Saya telah beroperasi di LHR selama hampir 30 tahun, dan tidak pernah melihat sesiapa berada sedekat ini di landasan. Taxiway, ya – tetapi bukan di landasan di belakang pesawat yang akan menetapkan kuasa T/O. Apa yang mereka fikirkan? Betul-betul gila!

Dalam situasi di mana terdapat baris menunggu giliran untuk berlepas (dalam jarak diperlukan), adalah standard untuk pesawat diberitahu untuk beratur dan menunggu.

Kebenaran ini biasanya diberikan apabila pesawat dihadapannya telah memulakan ‘take off’ untuk berlepas, dan pada ketika ini pesawat perlu menunggu teksi ke kedudukan di landasan, sehingga ia diberi pelepasan berlepas.

“Malaysia Airlines A350, betul-betul berbaris di landasan tepat di belakang pesawat British Airways Airbus A320 yang berukuran sekitar 123 kaki panjang, dan nampaknya pemisahan antara kedua-dua jet adalah kurang daripada itu. Menurut laman itu.

Kedua-dua penerbangan akhirnya berlepas seperti yang dirancang, dan selamat sampai ke destinasi mereka. – malayadaily.com

Facebook
Twitter
WhatsApp