TERKINI

Leonardo da Vinci : Benarkah Dia Hebat?

Leonardo da Vinci – foto Caltech

Leonardo da Vinci 1452 – 1519 (67), dilahirkan berhampiran Florence, Itali dan meninggal dunia pada tahun 1519. Selama berabad-abad yang berlalu, dia mungkin seorang genius sejagat paling cemerlang yang pernah hidup.

Walau bagaimanapun, ada sarjana berpendapat bakat dan reputasinya kelihatan jauh melebihi pengaruh sebenar beliau terhadap sejarah.

Dalam buku notanya, Leonardo meninggalkan banyak lakaran ciptaan moden, seperti kapal terbang dan kapal selam. Walaupun buku nota ini membuktikan kecemerlangan dan keaslian ideanya, Leonardo sebenarnya hampir tidak mempunyai pengaruh terhadap perkembangan sains.

Pada hakikatnya, Leonardo tidak pernah membina model ciptaan-ciptaan tersebut, walaupun idea-idea itu sangat bijak, tetapi tidak kelihatan bahawa ciptaan beliau itu sebenarnya akan berhasil.

Untuk memikirkan idea kapal selam atau kapal terbang; satu perkara, tetapi seperkara lagi ialah kesukaran untuk menghasilkan reka bentuk yang tepat, terperinci, praktikal untuk sebuah model yang benar-benar berfungsi.

Pencipta yang hebat bukanlah mereka yang mempunyai idea bernas tetapi gagal untuk meneruskannya; Sebaliknya, orang-orang–seperti Thomas Edison, James Watt, atau Wright bersaudara– yang mempunyai kebolehan mekanikal dan kesabaran untuk menyelesaikan butiran dan untuk mengatasi kesukaran untuk membina sesuatu yang sebenarnya berfungsi. Leonardo tidak berbuat demikian.

Walaupun lakarannya memasukkan setiap perincian yang diperlukan untuk membuat ciptaannya itu berfungsi, tetapi ciptaan itu terkubur dalam buku notanya, dan ini tidak diterbitkan sehingga berabad-abad selepas kematiannya.

Pada masa buku notanya diterbitkan, idea di sebalik ciptaannya telah ditemui secara bebas oleh orang lain. Para sarjana membuat kesimpulan bahawa sebagai seorang saintis dan pencipta, Leonardo tidak mempunyai pengaruh yang ketara.

Oleh itu, kelayakannya bergantung terutamanya pada pencapaian artistiknya. Leonardo adalah artis kelas pertama, walaupun tidak lebih cemerlang daripada seniman seperti Rembrandt, Rapheal, Van Gogh, atau El Greco. Berkenaan dengan pengaruh dan kesan terhadap perkembangan seni, dia jauh lebih kurang berpengaruh daripada Picasso atau Michelangelo.

Leonardo mempunyai tabiat, suka untuk memulakan projek yang bercita-cita tinggi tetapi tidak pernah menyelesaikannya. Akibatnya, hasil lukisannya yang telah siap adalah jauh lebih kecil daripada lukisan tokoh-tokoh di atas.

Dengan kerap beralih kepada projek baharu sebelum menyiapkan projek lama, Leonardo berjaya menghilangkan sebahagian besar bakat luar biasanya.

Walaupun kelihatan aneh untuk merujuk kepada lelaki yang melukis Mona Lisa sebagai seorang yang kurang berprestasi, itu nampaknya kesimpulan kebanyakan orang yang telah mengkaji kerjayanya dengan teliti.

Ada kemungkinan bahawa Leonardo da Vinci adalah orang yang paling berbakat yang pernah hidup, tetapi pencapaiannya yang berkekalan agak sedikit. Walaupun seorang arkitek yang terkenal, dia sebenarnya tidak pernah merekabentuk bangunan yang sebenarnya – dibina. Juga tidak ada satu arca yang dibuat olehnya bertahan hingga ke hari ini.

Semua yang tersisa dari bakat luar biasa beliau adalah sejumlah besar lukisan, beberapa lukisan yang mengagumkan (kurang daripada dua puluh masih wujud), dan satu set buku nota yang membuat pembaca abad kedua puluh mengagumi kebijaksanaannya, tetapi idea beliau mempunyai sedikit pengaruh terhadap sains.

Walaupun berbakat, Leonardo bukanlah salah seorang daripada orang yang paling berpengaruh yang pernah hidup. – arkib malayadaily

Facebook
Twitter
WhatsApp